Index Vakbarát Hírportál

Újraválasztották Christian Lindnert, a német Szabaddemokrata Párt vezetőjét

2023. április 22., szombat 17:01

A régi-új liberális pártvezérnek valahogy meg kellene oldania, hogy kormányon lévő két koalíciós partnere ne nyomja el minden javaslatukat, emellett meg kellene állítania a párt népszerűségvesztését is.

Április 21-én tartotta kongresszusát a liberális Szabaddemokrata Párt (FDP), ahol újabb két évre eddigi vezetőjüket, a jelenleg pénzügyminiszteri posztot betöltő Christian Lindnert választották elnöknek – tudósít róla többek között a FAZ.

Lindnert a Berlinben összegyűlt delegáltak 88 százaléka választotta újjá elnöknek, ami elmaradt a legutóbbi eredményétől – két éve a delegáltak 93 százaléka támogatta pártelnökségének megújítását, a posztot egyébként már 2013 óta tölti be.

A régi-új pártelnök a megválasztása utáni beszédében az egybegyűlteknek a pártok klasszikus színei miatt közlekedésilámpa-koalíció működéséről és az FDP abban betöltött szerepéről beszélt: annak ellenére, hogy két koalíciós partnere, a szociáldemokrata SPD és az ökobaloldali Zöldek általában leszavazzák az FDP ötleteit, pozitívan beszélt a kormány működéséről, és felhívta a figyelmet, hogy egy kormány csak kompromisszumok mentén képes kormányozni.

Beszédében Lindner tartózkodott a Zöldekkel szembeni kritikától – elvégre a koalícióban a legtöbb konfliktusa az ökobaloldali párttal van –, ugyanakkor a nemsokára Bundestag elé kerülő, fűtéscseréről szóló törvényjavaslattal kapcsolatban megjegyezte, hogy annak nem minden részével elégedett, és arra kérte a Bundestagban szereplő képviselőket, hogy a szükséges változtatásokat nyújtsák be a javaslathoz.

Lindner emellett odaszúrt az uniópártoknak – ez a CDU és a CSU együttes neve –, amiért szerinte azok vezetői, Friedrich Merz és Markus Söder csak kritizálni tud, de alternatívát mutatni nem.

Nehéz idők járnak a liberálisoknál

Lindner jelenleg egyik legnagyobb kihívásával néz szembe a párt élén: míg 2017-ben a választáson a szavazatok 10,7 százalékát szerezték meg, és majdnem egy százalékponttal javítottak 2021-ben,

azóta a párt támogatottsága rohamos mértékben csökkent.

A pártot jelenleg országosan 6 százalékpontra mérik, amivel jócskán elmarad a 2021-es választáson elért eredményektől, ráadásul amióta az SPD-vel és a Zöldekkel kormányra léptek, az FDP több tartományi választáson is kiesett a tartományi parlamentből.

Emellett a kormányzás sem megy annyira jól Lindneréknek: míg a választások előtt azt ígérték, hogy az államadósságot csökkenteni fogják, a koronavírus-járványból való kilábalás miatt a koalíciós szerződésben két évre felfüggesztették az adósságféket – ez előírná, hogy évente mennyi lehet a költségvetési hiány –, majd Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt még inkább el kellett engednie az FDP fiskális konzervatizmusát.

Lindnerék a jövő évi költségvetésről szóló tárgyaláson ezért felmutatták a stoptáblát, és azt követelik az SPD-s kancellártól, Olaf Scholztól és zöld helyettesétől, Robert Habecktől, hogy térjenek vissza az adósságfékhez, és csökkentsék a szövetségi kormány kiadásait, ami újabb feszültségeket okoz a közlekedésilámpa-koalícióban.

Rovatok