Index Vakbarát Hírportál

Égő koktélok, verekedés, tánc – így lazulnak az EP-képviselők Strasbourgban

2023. április 22., szombat 18:12

Az e heti, Strasbourgban tartott plenáris ülés egyik napja után a Politico újságírója, Eddy Wax körbejárta a város kultikus helyeit, ahol az EP-képviselők – köztük magyar politikusok is – kieresztik a gőzt.

Színes riport jelent meg az uniós ügyekben mindig naprakész Politicón. A lap újságírója, Eddy Wax ugyanis arról írt cikket, hogyan kapcsolódnak ki az EP-képviselők, amikor havonta egy hetet Strasbourgban töltenek a plenáris ülésen. 

Wax körbejárta Strasbourg azon éjszakai helyeit, ahol a hosszú plenáris ülések után a képviselők egy – vagy akár több – ital társaságában kikapcsolódnak.

Mint írja, ezek az iskolai kiránduláshoz hasonló hangulatú összejövetelek fontosak a politikusok számára: amellett, hogy a parlamenti munkával és a nyilvánossággal járó stresszt kezelik, ilyenkor születnek pártokon átívelő barátságok, amelyek elősegítik a politikai megosztottsággal való leszámolást.

Az e heti plenáris szerdai estéjén kísérte el az EP-képviselőket az éjszakába, ahol több politikust is látott,

például a momentumos Cseh Katalint, aki német kollégáival, Damian Boeselagerrel és Niklas Nienaß-szal múlatta  az időt az újságíró leírása szerint.

riport szerint elég változatos módon eresztik ki a gőzt az EP-képviselők egy strasbourgi plenáris után: van, aki enni megy, valaki nyakkendőt elhagyva, ingujjat feltűrve táncolni – ilyenkor szokott előfordulni, hogy néhány EP-képviselő illetlenül bánik az alkalmazottaival –, mások pedig egy gin-tonik társaságában továbbra is a munkáról beszélve vitatkoznak azon, hogy mi legyen azoknak a rendeletjavaslatoknak a sorsa, amikről másnap szavazni fognak.

Az egyik tisztviselőhöz mentőt kellett hívni

Ugyanakkor az újságíró szemtanúja volt annak, hogy egy meg nem nevezett európai parlamenti tisztviselő kicsit szabadjára engedte a „bulikázást”: a német EP-képviselő Erik Marquardt és asszisztense próbálta kisegíteni az újságíró szerint „különösen részeg” személyt, akitől azt próbálták megtudni, merre lakik, hogy hívhassanak neki egy taxit.

A cikk szerint erre végül azért nem került sor, mert 

A részeg uniós tisztviselő még meg is ütötte a neki segíteni próbáló német EP-képviselőt.

Végül taxi helyett inkább mentőt hívtak hozzá, és a mentősökre bízták a vállalhatatlan állapotban lévő tisztviselőt. Ekkor egyébiránt már hajnali öt óra volt, miközben „másnap” reggel kilenckor már ismét a munkáé lenne a főszerep – írta a Politico munkatársa.

(Borítókép: Az Európai Parlament strasbourgi épülete. Fotó: Thierry Monasse / Getty Images)

Rovatok