Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden utasítására azonnal mozgásba lendült az amerikai hadsereg

2023. április 23., vasárnap 07:23

Joe Biden amerikai elnök utasítására evakuálták az amerikai nagykövetség munkatársait a polgárháborúba sodródott Szudánból. Biden elmondta, a mentést sikeresen végrehajtották, a dolgozókat és családjaikat Etiópiába szállították át.

A Sky News információi szerint 

mintegy 70 amerikai állampolgárt légi úton menekítettek ki az Egyesült Államok kartúmi nagykövetségéről Etiópiába

– közölte egy amerikai tisztviselő. 

Az MTI kiemeli, hogy Biden azon mintegy 16 ezer amerikai állampolgárral kapcsolatban, akik kimenekítését túl veszélyesnek ítélték, folyamatos tájékoztatást kap.

Korábban számos ország menekítette ki állampolgárait Kartúmból, többek között magyar állampolgárokat is evakuáltak a térségből, ahol már kilencedik napja folynak a harcok.

Joe Biden elnök azután rendelte el a diplomaták evakuálását, hogy szombaton a nemzetbiztonsági csoportja közölte, nem tudni, hogy a harcok mikor érnek véget.

Hálás vagyok a hadsereg tagjainak páratlan ügyességükért, ugyanis sikeresen biztonságba helyezték diplomatáinkat. Továbbá köszönetet mondok Dzsibutinak, Etiópiának és Szaúd-Arábiának, amelyek döntő szerepet játszottak a műveletünk sikerében

– mondta az elnök. Hozzátette, hogy a szudáni konfliktus már több száz ártatlan civil életébe került, ezért azonnali és feltétel nélküli tűzszünetre szólította fel a szemben álló feleket, valamint sürgette őket, tartsák szem előtt a szudáni nép akaratát.

Washington pedig átmenetileg felfüggeszti az USA szudáni nagykövetségének működését.

A fegyveres erőket irányító Abdel Fattáh al-Burháni tábornok szombaton több ország vezetőjével egyeztetett, akik állampolgáraik és diplomatáik biztonságos kimenekítését kérték. A hadsereggel szemben álló Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű félkatonai milícia Twitteren szintén azt közölte, az evakuálásban együttműködtek az amerikai csapatokkal.

Szudánban a múlt hét végén kezdődtek a harcok a szudáni hadsereg és az RSF között, miután megrekedtek a tárgyalások arról, hogy miként integrálják a hadsereg soraiba a félkatonai szervezetet.

Az összecsapásoknak már több száz halálos áldozata van.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint már több mint 400 ember halt meg a szudáni polgárháborúban.

A harcok továbbra is a fővárosban, Kartúmban, illetve a nyugati régióban található Darfúrban a legintenzívebbek, a pénteki, a ramadán böjti hónapot lezáró ünnepre meghirdetett háromnapos tűzszünet pedig gyakorlatilag azonnal összeomlott.

Rovatok