Index Vakbarát Hírportál

Könyörtelen gyilkosság és amputáció – kiborultak a békafaló franciákra

2023. április 23., vasárnap 08:35

A sztereotípia, miszerint a franciák szeretnek békát enni, mindenkinek ismerős lehet. Az igazság azonban az, hogy nem minden franciára igaz ez, most pedig a környezetvédők egy csoportja adott hangot aggodalmának egy vásár miatt, ahol többféle békát is meg lehet kóstolni.

A kelet-franciaországi Vittel városának egyik vására túl messzire ment – figyelmeztetnek a környezetvédők. Felhívták a figyelmet, hogy a vásáron egyetlen hétvége alatt mintegy 7 tonna békacombot fogyasztanak el. A rendezvényt 49. alkalommal rendezik meg, és most szombaton és vasárnap tart.

Az aggodalmak középpontjában az áll, hogy a több ezer látogató által megkóstolt békák nagy részét keletebbre fekvő helyekről importálják.

Csak erre az eseményre akár 350 ezer békát is kifognak, különösen Indonéziában és Törökországban, ahol a békaállomány már most is riasztóan csökken

– mondta Charlotte Nithart, a Robin des Bois francia nem kormányzati szervezet munkatársa egy nyilatkozatban. A Politico szerint Nithart kiemelte:

Az EU-ban egy ilyen, kegyetlen gyilkossági módszerekkel párosuló természetfosztás nem lenne megengedett, így a logikus következménynek az import leállításának kell lennie.

Sandra Altherr a Pro Wildlife német csoporttól ugyanebben a nyilatkozatban azt mondta, hogy ez egy szükségtelen gyakorlat. „Tudják a látogatók, hogy a nassolnivalójukért a világ másik felén élve amputálják a békákat?” – tette fel a kérdést.

Franciaország a kereskedelmi statisztikák szerint évente több tonna békacombot importál.

Rovatok