Index Vakbarát Hírportál

Schmidt Mária: Németország szellemi és politikai értelemben teljesen eltűnőfélben van

2023. április 23., vasárnap 13:26

A történész szerint Angela Merkel katasztrofális örökséget hagyott maga után: a zöldhullám beindításával, a társadalom átrendeződésével a tradicionális német kultúra eltűnőfélben van. Geopolitikai jelentősége is csökkent, miközben Kína előretörésével az Egyesült Államok hegemóniája megszűnhet – fejtette ki a nézeteit az aktuális világrendet illetően a Mandinernek a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Schmidt Mária szerint a 2001. szeptember 11-i, közel 3000 áldozatot követelő terrortámadás után az Egyesült Államok példátlan módon megerősítette a nemzetbiztonsági szolgálatát, és gyakorlatilag „kémországot” hoztak létre.

Az USA 2003-ban még magabiztos volt

„Annak ellenére, hogy George W. Busht sokat támadták az iraki háború megindítása miatt, ezzel szilárdult meg az USA katonai, hadiipari, titkosszolgálati háttérállamként. A Szovjetunió felbomlásával a bipoláris világrend megszűnt, ezzel Amerika hegemón szerepbe került, és úgy gondolta, mindent megengedhet magának” – fogalmazott a történész a Mandinernek.

Majd azzal folytatta, hogy Kína a mostani évtizedben katonai és gazdasági megerősödésével új geopolitikai riválist jelent az Egyesült Államok számára.

Ennek következtében egy úgynevezett jégkorszak kezdődött meg már Donald Trump idején, de a kínaiak nem fogják még egyszer hagyni, hogy beavatkozzanak országuk életébe

– fejtette ki Schmidt Mária, aki úgy véli, egy esetleges Kína–Tajvan háborúnál a fiatal amerikaiaknak nehéz lenne megmagyarázni a közbelépés indokát. Rámutatott: Amerika magabiztosságának megrendülése abból is látszik, hogy egyre erőteljesebben akarják egyben tartani a NATO-t, miközben már csak a nyugati és az angolszász országokra számíthatnak igazán. 

Franciaország kíván az EU vezető állama lenni

Schmidt Mária kitért Emmanuel Macron francia elnök nemrég tett kijelentésére, miszerint könnyen Amerika vazallusává válhat Európa, ha beavatkoznak a Kína–Tajvan konfliktusba. A történész szerint a francia államfő érzékeli, hogy ha az USA Kína ellen szankciókat vet be, az Európára is kedvezőtlenül fog hatni, ezért Macron inkább a békére törekszik.

Franciaország vezető szerepre törekszik Európában egy erősödő Lengyelország és gyengülő Németország közt

– emelte ki. Mint megjegyezte, az, hogy nem volt a francia elnök szavaira erőteljesebb német diplomáciai fellépés, szintén az Európai Unió erőviszonyainak átrendeződésére utal. A Kínát érő szankciók a német gazdaságra is jelentős hatással lennének, ugyanis az állam GDP-jének fele a külkereskedelemből származik, amiben Kína a legnagyobb partnere. 

„Németország hanyatlóban van”

„Németország szellemi és politikai értelemben teljesen eltűnőfélben van” – jelentette ki Schmidt Mária, amit azzal támasztott alá, hogy a zöldhullám megindulásával társadalmilag átrendeződött az ország, ami miatt a 15-20 évvel ezelőtt ismert német kultúra jelei a jelenkori irodalomban, filmművészetben vagy tudományban alig vannak jelen. A történész szerint Angela Merkel atomerőmű-ellenes politikája is károsan hatott Németországra, amivel az energiaátállást tönkretette, miközben a zöldpártot kedvezőbb pozícióba juttatta. Elemzésében azt is kiemelte, hogy ellentmondásos politikájukkal a németek sok támogatót veszítettek.

Kiépítették az Amerika által kifogásolt Északi Áramlatot, miközben támogatták az Oroszország elleni szankciókat

– mutatott rá Schmidt Mária. 

„A lengyelek mindent egy lapra tettek fel”

A beszélgetés végén a lengyelek geopolitikáját illetően elmondta, hogy „mindent egy lapra tettek fel, bíznak abban, hogy az angolszászok nem fogják őket cserben hagyni. Hozzátette: csakhogy például a második világháborúban is látható volt, nem álltak ki mellettük. Schmidt Mária szerint Lengyelország úgy érzi, hogy végre Európa vezető hatalmai közé emelkedhet. 

Rovatok