Index Vakbarát Hírportál

Felbukkant a koronavírus eddigi legfertőzőbb mutánsa

2023. április 24., hétfő 16:08

Már öt brit halt meg az Arcturusban, az Indiában pusztító új Covid-törzsben. Az eddigi legfertőzőbbnek tartott változat szó szerint mészárlást okoz Indiában, az esetek száma 90-szeresére nőtt a két hónappal ezelőtti megjelenése óta.

A legsúlyosabban érintett államokban már vissza is vezették az arcmaszk kötelező viselését, hogy megfékezzék a gyors terjedést − írja a Daily Mail

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökségének (UKHSA) vezetői 135 esetben észlelték az omikronból kifejlődött új változatot, amely először február közepén jutott el Nagy-Britanniába. Csupán az ország északkeleti régiójában nem észlelték még.

Az Arcturus eddig öt halálesetet okozott Nagy-Britanniában. 

Az esetek számát azonban − a genomikai megfigyelések alapján − masszívan alulértékelik, mivel a mintáknak egyelőre csak egy töredékét vizsgálják alaposan. A megfigyelési adatok azt mutatják, hogy a tudományos nevén XBB.1.16 törzs az új esetek nagyjából 2,3 százalékát teszi ki. Nem hivatalos adatok szerint naponta mintegy 65 ezer brit fertőződik meg.

Az UKHSA tisztviselői kijelentették, hogy az online variánskövetők által Arcturusnak elnevezett változat az Egyesült Királyságban a „legversenyképesebb” Covid-törzsek közé tartozik. A kormányzati egészségügyi ügynökség tisztviselői arra számítanak, hogy az elkövetkező hetekben dominánssá válik.

Az XBB.1.16 mintaszáma azonban nagyon alacsony, és az eredmények változhatnak, amint további adatok állnak rendelkezésre

− jegyezték meg.

Kikerülheti az immunrendszert

Vezető szakértők kitartanak amellett, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a törzs súlyosabb megbetegedést okozna, mint a többi, jelenleg is terjedő variáns. Napjainkban a koronavírus által okozott megbetegedés nagyon hasonlít az influenzához, nem úgy, mint a világjárvány kezdeti időszakában. 

Az XBB.1.16 azonban három extra mutációval rendelkezik a tüskefehérjén, ami segíthet kikerülni a szervezet természetes védekezését. 

Az UKHSA szerint azonban „nem világos”, hogy a variáns újabb hullámot indít-e el az Egyesült Királyságban, ahol az immunitás szintje jóval eltér az indiaiétól. 

Indiában jelenleg naponta csaknem 10 ezer Covid-megbetegedést regisztrálnak. Ez a szám a február végi 160-hoz képest emelkedett ekkorára, a variáns terjedése akkor kezdett felgyorsulni. Az adatok szerint az országban az összes eset kétharmadát ez teszi ki.

Az indiai frontvonalban dolgozó orvosok azt állítják, hogy a fertőzött, kötőhártya-gyulladásban szenvedő gyermekek száma megnőtt, ami arra utal, hogy az Arcturus a többi változattól eltérő tüneteket okozhat.

A törzset először januárban azonosították, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március vége óta kíséri figyelemmel. Mostanra 34 országban, köztük az Egyesült Államokban, Szingapúrban, Ausztráliában és Kanadában mutatták ki.  

Az omikron egyéb alváltozatai közé tartozik a Kraken (XBB.1.5) és az Orthrus (CH.1.1). Jelenleg a Kraken továbbra is domináns az Egyesült Királyságban, az összes eset 44 százalékát okozza, míg az omikron 8 százalékát.

Annak ellenére, hogy félő, hogy az esetek száma hamarosan emelkedhet, úgy tűnik, hogy az elmúlt két hétben csökkentek az arányok.

A ZOE egészségügyi technológiai cég szerint, amely a kormánnyal ellentétben folytatta a Covid napi megfigyelési projektjét, a tegnapi állapot szerint az Egyesült Királyságban mintegy 1,05 millió ember betegedett meg koronavírusban. Ez majdnem 400 ezerrel kevesebb, mint a március végén jelentett 1,49 millió.

A közegészségügy már nem monitorozza a mutációkat

Robert Dingwall egyetemi tanár, aki a világjárvány idején a kormánynak adott tanácsot a vírussal kapcsolatban, a MailOnline-nak úgy nyilatkozott, hogy nem szabad minden új Covid-változatra pánikkal reagálnunk, hacsak nincs szilárd bizonyíték arra, hogy gyenge immunitással rendelkezünk ellene.

Hozzátette:

A koronavírust úgy kell kezelnünk, mint bármely más influenzaszerű betegséget. Az influenzavírus is meglehetősen rendszeresen változik, de ez nem jelenik meg az újságok címlapján. 

A közegészségügyi szervek nyomon követik a változásokat, hogy a vakcinákat hozzájuk lehessen igazítani. A hatóságok már nem követik a vírus előfordulását ugyanúgy, mint korábban.

Az online víruskövetők úgy döntöttek, hogy az XBB.1.16-ot „Arcturus”-nak nevezik el, követve azt a szokást, hogy az új törzseket mitológiai entitásokról nevezik el.

Az Arcturus jelentése „a medve őrzője”. Ez egy vörös óriás, az Ökörhajcsár csillagkép legfényesebb és az éjszakai égbolt harmadik legfényesebb csillaga. A görögök azért nevezték el így ezt a csillagot, mert az Arcturust az Ursa Major és az Ursa Minor őrzőjének tekintették, amelyek az Ökörhajcsár közelében lévő csillagképek.

Rovatok