Index Vakbarát Hírportál

Fordulat jöhet a háborúban, hamarosan elindulhat az ukrán ellentámadás

2023. április 24., hétfő 07:35

Egy új elemzés szerint az ukrán katonai erők állásokat hoztak létre a Dnyeper folyó keleti oldalán, az előrenyomulás Kijev régóta várt tavaszi ellentámadásának korai jele lehet, legalábbis a szakértők szerint.

A Washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW) a hétvégén írt arról, hogy orosz bloggerek szerint az ukrán hadsereg átkelt a Dnyeper folyón Herszon térségében.

Az ISW a Dnyeper folyó keleti partján lévő területeket csak most minősíti ukrán ellenőrzés alatt állónak, mivel ez az első alkalom, hogy megbízható geolokációs képeket kapott a keleti parton lévő ukrán állásokról, valamint ez az első eset, hogy az orosz jelentések tartós ukrán jelenlétről számolnak be.

A szakértők úgy vélik, hogy ha Ukrajna tavaszi ellentámadást indít, az egyik fő cél az Oroszország és a Krím közötti szárazföldi folyosó áttörése lenne, amihez át kellene kelni a Dnyeperen Ukrajna déli részén.

Natalia Humenyuk, az ukrán déli hadseregcsoport szóvivője azt mondta, hogy a Dnyeper-deltában zajló katonai műveletek részleteit biztonsági okokból nem lehet nyilvánosságra hozni.

Mint mondta, a Dnyeperen nehéz átkelni, és egy ilyen hadművelethez „információs csendre” van szükség addig, amíg véget nem ér.

Ezért még a hadtudományi intézet legjobb kutatóinak is türelmesnek kell lenniük egyelőre

– fogalmazott a szóvivő, aki tehát nem erősítette meg az átkelésről a hírt, de nem is cáfolta az ISW értesülését.

A néhány hete kiszivárgott titkosszolgálati jelentésekre hivatkozva a Newsweek arról írt, felpörögtek a fegyverszállítások Kijev irányába a 2023. április 30-ra tervezett ukrán ellentámadás előtt – korábban nem hangzott el konkrét dátum azzal kapcsolatban, mikor veszi kezdetét a Nyugat által támogatott gigantikus offenzíva. Lehet azonban, hogy a szivárogtatás miatt új időpontot jelöl ki az ukrán vezérkar.

Oroszország szerint nem igaz, amit az amerikai szakértők állítanak

Az oroszok által részben megszállt Herszon megye megbízott kormányzója cáfolta a hírt, miszerint az ukrán erők állásokat foglaltak volna el a Dnyeper folyó keleti partján.

„A Dnyeper folyó keleti partján nincsenek ellenséges állások. Az orosz hadsereg teljes mértékben ellenőrzi azt a területet” – írta Vlagyimir Szaldo a Telegram-csatornáján.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, hétfői percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Ukrán katonák tüzérségi lövedékeket rakodnak Bahmut közelében 2023. április 22-én. Fotó: Anatolii Stepanov / AFP)

Rovatok