Index Vakbarát Hírportál

Öt emberrel a fedélzetén eltűnt egy jacht a Vörös-tengeren

2023. április 24., hétfő 21:00

Egy magánjachtot három orosz és két egyiptomi állampolgárral a fedélzetén a hajó tulajdonosa és a szaúd-arábiai orosz nagykövetség több napja eltűntnek nyilvánított a Vörös-tengeren, Jemen partjainak közelében.

Nem volt azonnal világos, hogy mi történt a 30 Minutes nevű jachttal, amely a tulajdonos szerint Dzsibuti felé tartott, hogy onnan hajóval Dubajba szállítsák tovább – írja a Reuters összefoglalója. A hajó, amely a tulajdonos elmondása szerint Panamában volt bejegyezve, nem volt felszerelve nyomkövető berendezéssel.

Az elmúlt években több hajót is megtámadtak Jemen partjainál, ahol nyolc éve tartó konfliktus dúl az Iránnal szövetséges Houthi csoport – amely Észak-Jemen és a hajó feltételezett tartózkodási helyének közelében lévő partvidék ellenőrzése alatt áll – és a Szaúd-Arábia vezette katonai koalíció között, amely a nemzetközileg elismert jemeni kormányt támogatja.

A 30 Minutes kedd éjjel adta le utolsó jelzését Dzizan partjainál – a jemeni határhoz közeli, dél-szaúd-arábiai kikötőben –, közölte Dmitrij Csuguevszkij, a hajó tulajdonosa, hozzátéve, „a jacht szerdán kora reggel vészjelzést küldött a szaúdi parti őrségnek”.

A szaúd-arábiai orosz nagykövetség vasárnap közölte, hogy három orosz állampolgár tartózkodott a fedélzeten, és hogy együttműködnek a szaúdi hatóságokkal, a keresés pedig folyamatban van. Az amerikai haditengerészet bahreini székhelyű ötödik flottája azt közölte, hogy vizsgálja a jelentéseket, de nem kapott vészjelzést.

Az Egyesült Királyság tengeri kereskedelmi műveletei (UKMTO), a Vörös-tenger, az Ádeni-öböl és az Arab-tenger tengeri biztonságát felügyelő Királyi Haditengerészet részlege a Reutersnek elmondta, hogy vizsgálatot folytat az ügyben. Az Equasis hajózási adatbázisban nem találtak adatokat a hajóról.

Rovatok