Index Vakbarát Hírportál

Már tervezik Joe Biden kampányát, ezek lesznek a fő üzenetek

2023. április 24., hétfő 20:01

Joe Biden elnök tanácsadói már javában dolgoznak újraválasztási kampánya személyi és operatív részleteinek véglegesítésén, mielőtt belekezd a széles körben várt, 19 hónapos, fáradságos erőfeszítésbe, hogy meggyőzze a közvéleményt eddig elért eredményeiről és arról, hogy még nyolcvanéves korában is képes lesz ellátni hivatalát.

Biden vasárnap késő este tért vissza a Fehér Házba az elnökök üdülőhelyén, Camp Davidben töltött hétvégéről, amelynek célja a kampány és a személyzeti tervek intenzív áttekintése volt, beleértve a még végső jóváhagyást igénylő ügyeket is − mondták az ügyet ismerő források a CNN-nek.

A tisztviselők az utolsó simításokat végezték az újraindulást hivatalosan bejelentő videón, amelyet valószínűleg kedden tesznek közzé, négy évvel azután, hogy Biden bejelentette, hogy jelölteti magát a 2020-as elnökválasztáson.

Az NBC News vasárnap közzétett felmérése szerint az amerikaiak mindössze 26 százaléka gondolja úgy, hogy Bidennek indulnia kellene egy második elnöki ciklusért, míg 70 százalék nem így gondolja. A regisztrált demokrata választók 51 százaléka szerint Bidennek nem kellene indulnia a második ciklusért. Ez tükrözi más közelmúltbeli közvélemény-kutatások eredményeit, beleértve az AP-NORC pénteken közzétett felmérését és a CNN e hónap elején közzétett közvélemény-kutatását, amelyek szerint Biden újraválasztása gyenge támogatottságot élvez.

Az NBC közvélemény-kutatásában a Biden indulását ellenzők közel fele azt állítja, hogy véleménye fő oka az elnök életkora.

Biden tanácsadói úgy vélik, hogy

életkora több évtizedes tapasztalatot is jelent,

amely olyan győzelmeket eredményezett a jogalkotásban, amelyek országszerte kézzelfogható gazdasági előnyöket hoztak.

Ő egy biztos pont, főleg, ha megnézzük, mi van most Donald Trumppal, és miket hallunk már megint. Az emberek nem akarják, hogy újra visszatérjen ez a káosz

− mondta Amy Klobuchar, Minnesota állam demokrata párti szenátora.

A demokraták elfogadják Bident, de csak vonakodva

A The Washington Post riportja szerint a demokrata választók húzódoznak attól, hogy 2024-ben Joe Bidenre adják le a voksukat, de nem látnak más megoldást. 

A lap, több tucat háttérbeszélgetés alapján azt állítja, hogy párttársainak többsége nem szeretné, ha Biden lenne a jelölt. Egy dolog azonban mégis a jelenlegi elnök irányába dönti el a mérleget: az a kényszer, hogy megakadályozzák Donald Trump újabb ciklusát, vagy még egy Trump-szerű politikus felemelkedését. 

A The Washington Post az elmúlt hetekben több mint 130 demokrata szavazóval készített interjút öt olyan csatatérállamban, amelyeknek Biden 2020-as győzelmét köszönhette. A demográfiai és ideológiai csoportok széles skáláján, amelyek a demokrata koalíciót alkotják, a reakciók egy olyan pártról árulkodtak, amely elfogadja Bident, mint zászlóvivőjét − de csak vonakodva.

Biden szűk körben elmondta, hogy

elsődlegesen a 2020 óta elért eredményeire fog támaszkodni.

Az ügyet ismerő források szerint ez Biden hozzáállásába is betekintést nyújtott. Mindenben övé lesz a végső döntés, még akkor is, ha ez hosszabb időt vesz igénybe, mint azt a párton belül néhányan szeretnék. Ez arra késztette Biden csapatának egyes tagjait, hogy figyelmeztessék szövetségeseiket, hogy a keddi bejelentés addig nem biztos, amíg Biden nem ad zöld utat.

Elmondták, hogy a videót már leforgatták, és a közeli tanácsadók megerősítették a párt tisztviselőivel és adományozóival folytatott kommunikációjukat. Biden azonban nem örült a kiszivárogtatásoknak − és a hétvége folyamán még sok mindent át kellett gondolnia és meg kellett vitatnia jövőbeli kampányáról.

A kampány már rég elkezdődött

Bizalmasai szerint Biden lényegében azóta kampányol, hogy a republikánusok tavaly átvették az irányítást a képviselőház felett, és arra összpontosít, hogy bemutassa az amerikaiaknak, hogyan hoz meg kormánya hatalmas jelentőségű infrastrukturális, technológiai és éghajlati törvényeket, valamint hogy

a republikánusokat úgy tünteti fel, mint akik a szélsőjobboldal markában vannak.

Bár a tanácsadók szerint Biden tevékenysége és üzenete az elkövetkező hónapokban nagyrészt megkülönböztethetetlen lesz attól, amit az elmúlt hat hónapban tett, a referenciakeret elkerülhetetlenül változni fog, ahogy a választók egyre inkább a 2024-es kampánydinamikára hangolódnak − írja az AP hírügynökség.

Hozzátette:

A gazdasági és politikai fronton elért győzelmek a gazdasági és politikai frontokon a siker képét mutatják. Ez számít igazán egy hivatalban lévő elnök győzelme szempontjából, és sokkal fontosabb, mint hogy milyen egy kampányindító esemény

− mondta Scott Mulhauser demokrata tanácsadó és Biden korábbi szóvivője.

Az elnöknek valószínűleg könnyű útja lesz az előválasztáson a jelöltségig 

A kiszivárgott információk és a Biden indulási szándékáról szóló tavalyi megnyugtató nyilatkozatok célja az volt, hogy a politikai osztály számára megerősítsék, hogy az elnök mindent megtesz a második ciklusáért, és hogy elhárítsák a jelöltségért folyó komoly versengést. Ez az erőfeszítés nagyrészt sikerrel járt, és eddig csak Marianne Williamson, önsegítő könyvek írója és Robert F. Kennedy Jr. oltásellenes aktivista jelentette be indulását, nagyrészt szimbolikusan, az elnöki posztért. 

Még ha a demokraták zöld utat is adnak jelöltségéhez, Bidennek a választáson képlékeny helyzettel kell szembenéznie, ugyanis nem tudni, hogy ellenfele a revansra éhes Donald Trump, vagy egy, az új generációt képviselő republikánus lesz-e.

A legjobb dolog, amit Biden tehet az újraválasztásáért, ha erőskezű elnökként viselkedik, és kampánykörútjain arról beszél, amit már elért és amit a későbbiekben akar megtenni. És pontosan ez az, amit csinál

− mondta el Eroc Schultz, demokrata kampányszakértő és Barack Obama volt szóvivője.  

Nem véletlen a bejelentés időpontja

Nem véletlen, hogy Biden bejelentése várhatóan az elnöksége szempontjából sűrű hétre esik − az időzítéssel azt akarják hangsúlyozni, hogy inkább a kormányzásra, mint a kampányra összpontosít.

Biden hétfőn találkozik Tennessee állam törvényhozóival, akiket megbüntettek azért, mert a fegyvertartási törvények mellett tüntettek, kedden beszédet mond egy szakszervezet előtt, szerdán találkozik Yoon Suk Yeol dél-koreai elnökkel, és hétvégén a Fehér Házi Tudósítók Egyesületének vacsoráján vesz részt. Folytatja továbbá a küzdelmet a kongresszus republikánus frakciójával arról, hogy miként emeljék meg az ország hitelfelvételi limitét.

Az elnök, aki 80 évével máris a valaha hivatalban lévő legidősebb elnök, tudja, hogy a választóknak át kell lépni azokon az aggályokon, amelyek a munkára való alkalmasságával kapcsolatosak. Eddig ezeket félresöpörte, és többször is azt mondta a választóknak, hogy „csak arra figyeljenek, amit csinálok”.

Tanácsadói szerint erőteljes kampányt tervez. Ami a nagyobb kampányrendezvények megtartását illeti, a tanácsadók szerint Biden Obamához hasonló ütemtervet kíván követni, aki 2011 áprilisában indította el újraválasztási kampányát, de 13 hónapot várt azzal, hogy 2012 májusában megtartsa első hivatalos kampánygyűlését.

Azonban Bidennek nem elég, ha csak arra koncentrál, amit eddig elért. Rendezvényein elkezdte kiemelni programjának azon népszerű elemeit, amelyekre a demokraták elmúlt két évének törvényhozási rohamában nem jutott figyelem.

(Borítókép: Joe Biden 2021. november 6-án. Fotó: Samuel Corum / Getty Images)

Rovatok