Index Vakbarát Hírportál

Kína elismeri a volt szovjet köztársaságok szuverenitását

2023. április 24., hétfő 21:37

Kína tiszteletben tartja a volt szovjet tagállamok szuverenitását − közölte hétfőn a kínai külügyminisztérium, elhatárolódva párizsi megbízottjának azon megjegyzéseitől, amelyek felháborodást váltottak ki az európai fővárosokban.

Az Európai Unió több külügyminisztere elfogadhatatlannak nevezte Lu Saje nagykövet megjegyzéseit − amelyben megkérdőjelezte Ukrajna és más volt szovjet államok szuverenitását −, és felszólította Pekinget, hogy tisztázza álláspontját − írta meg a Reuters hírügynökség.

Arra a kérdésre, hogy Lu megjegyzései Kína hivatalos álláspontját képviselik-e, Mao Ning külügyminisztériumi szóvivő azt mondta, hogy Peking tiszteletben tartja a volt szovjet tagállamok szuverenitását.

Mao sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szuverenitással kapcsolatos megjegyzései Kína hivatalos kormányzati álláspontját képviselik.

A párizsi kínai nagykövetség később, hétfőn közleményt adott ki, amelyben az állt, hogy a Lu által mondottak „nem politikai nyilatkozatok, hanem személyes nézeteinek kifejezései”.

Arra a kérdésre, hogy a Krím Ukrajna része-e vagy sem, Lu a francia televízióban pénteken sugárzott interjúban azt mondta, hogy a Krím történelmileg Oroszország része volt, és Nyikita Hruscsov volt szovjet vezető ajánlotta fel Ukrajnának.

Ezek a volt szovjetunióbeli országok nem rendelkeznek tényleges státusszal a nemzetközi jogban, mivel nincs nemzetközi megállapodás, amely szuverén státuszukat alátámasztaná

− tette hozzá.

Rovatok