Index Vakbarát Hírportál

Hidegháborús eszközöket kell az oroszoknak bevetniük Ukrajnában

2023. április 24., hétfő 14:41

Az oroszok kénytelenek régebbi generációs eszközökre támaszkodni – derült ki a legfrissebb elemzésekből.

A Stratégiai és Nemzetközi Tudományok Központjának (CSIS) szakértői úgy vélik, hogy Moszkva katonai felszerelése visszafelé halad, a súlyos harctéri veszteségeik miatt. A hadsereg egyre inkább a hidegháborúból megmaradt készleteire támaszkodik – írja az Insider.

Az orosz haderő T–80-as és T–90-es harckocsikkal kezdte a háborút, az első pár hónapban ezek uralták a harcmezőt. Azóta viszont az újabb modellek eltűntek, és megjelentek a T–72-esek, nemrég pedig azt láthattuk, hogy a felújított T–55-ös tankok lettek a hadsereg igáslovai

– mondta a CSIS szakértője egy keddi sajtótájékoztatón, majd hozzátette: „Hasonló trendek tapasztalhatóak a tüzérségi eszközöknél, a kézifegyvereknél és a katonák felszerelésénél. Az oroszok kénytelenek régebbi generációs eszközökre támaszkodni, mivel nem tudják pótolni a harctéri veszteségeiket.”

Van még bőven készletük

Egyre több jelentés érkezik arról, hogy az orosz–ukrán konfliktusba T–55-ös harckocsikat hoztak ki a raktárakból. Ezeket a típusokat a Szovjetunió 1948-ban, nem sokkal a második világháború befejezése után kezdte el gyártani. A lap szerint a nyugati szankciók az orosz hadiiparra is súlyos csapást mértek, hisz nem férnek hozzá olyan technológiákhoz, amelyek a fejlett hadieszközökhöz elengedhetetlenek.

A tankokhoz használt optikai rendszereket Franciaországból importálták, ezek nélkül a jármű legénysége nem tud tájékozódni.

Azonban ez nem jelenti azt, hogy nincs mivel harcolniuk. A hidegháborúban a Szovjetunió hatalmas mennyiségű fegyvert halmozott fel. Ugyanakkor ez a technikai probléma hozzájárul ahhoz, hogy a kisebb méretű ukrán hadsereg ilyen sokáig tud harcolni az oroszok ellen.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, hétfői, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Megsemmisült orosz tank Harkiv régióban 2023. március 1-jén. Fotó: Sergey Bobok / AFP)

Rovatok