Index Vakbarát Hírportál

A diplomatákat evakuálják Szudánból, de a külföldi állampolgárok kimenekítésére „nagyon-nagyon kicsi” az esély

2023. április 24., hétfő 20:58

Mivel elszállt a remény, hogy a két hadviselő tábornok hamarosan véget vet csatájának, a diplomaták és a külföldi állampolgárok elkeseredetten menekülnek Szudánból.

A külföldi államok alkalmazottjainak Szudánból való kimenekítése az amerikai diplomaták helikopteres evakuálásával kezdődött vasárnap éjfél után, majd a külföldi tisztviselőket és más nemzetek állampolgárait mentették, miközben köztük tombolt a harc − írta meg a The New York Times

Az Egyesült Államok kartúmi nagykövetségén a Navy SEAL-ek elit csapata 90 embert tett föl repülőgépre, mielőtt a 800 mérföldre lévő Dzsibuti felé indultak.

Órákkal később egy ENSZ-konvoj kezdte meg az útját a városból kifelé, 850 kilométeres útra indulva a Vörös-tengeren fekvő Port Sudanba, míg a brit és francia diplomatákat a városon kívüli repülőtérre kísérték, ahol katonai teherszállító repülőgépek vártak rájuk. Más csoportok az Etiópia határához közeli kisváros, Qadarif felé vették az irányt, ahol egy Szaúd-Arábia által bérelt hajó vitte át a Vörös-tengeren a menekülő diplomatákat.

Még a leghalványabb esélye is kétséges annak, hogy az állampolgárainkat kihozzuk. Rendkívül nehéz lesz

− mondta egy magas rangú brit diplomata.

A kormánynak egyre több kérdéssel kell szembenéznie azzal kapcsolatban, hogy mit fog tenni a Szudánban rekedt több ezer brit megsegítésére. Nincsenek megfelelően működő repülőterek, és nincs hivatalos brit jelenlét a helyszínen − közölte a BBC.

Rovatok