Index Vakbarát Hírportál

30 évig ült börtönben egy férfi, mire kiderült, hogy nem ő a tettes

2023. április 25., kedd 12:12

Ginny Schrappen közel három évtizeden át levelezett egy férfival, akit egy olyan gyilkosságért ültettek börtönbe, amelyről a férfi mindig azt állította, hogy nem ő követte el. A nő végig hitt a férfinak, akiről most kiderült: valóban ártatlanul ült börtönben.

A Lamar Johnson elleni ítéletet egy missouri bíró az év elején hatályon kívül helyezte, miután bizonyítékok kerültek elő arról, hogy a gyilkos valójában valaki más volt. Így most a levelezőpartnerek végre személyesen, meghitt körülmények között találkozhattak.

A CBS News a múlt hét végén beszámolt a Schrappen házában tartott találkozóról, amelyen Johnson kifejtette, mennyire hálás a levelezőtársnője levelei által belé vetett bizalomért, amikor oly sokáig volt jogtalanul bezárva.

Az ember – különösen, ha ártatlan – azt szeretné, ha valaki hinni akarna benne. Mert ha vannak emberek, akik hisznek benned, és nem mondanak le rólad, akkor nehezebb lesz neked is lemondanod magadról

– fogalmazott Johnson.

Mindeközben Schrappen elmesélte, hogy körülbelül 25 évvel ezelőtt történt, hogy a St. Louis környéki templomában egy diakónus átadott neki egy levelet egy helyi férfitól, aki börtönbe került, és levelet írt a helyi egyházmegyének abban a reményben, hogy választ kap egy gyülekezeti tagjától.

Elítélték, de kilométerekkel arrébb volt

Johnsont gyilkosságért ítélték el 1994 októberében Marcus Boyd meggyilkolásáért, akit két maszkos férfi lőtt agyon a verandáján. A rendőrség és az ügyészek szerint Johnson egy drogpénz miatti vita közben lőtte le Boydot, figyelmen kívül hagyva az ártatlanságát hangoztató vallomását, miszerint a gyilkosság idején a barátnőjével volt kilométerekkel arrébb.

Schrappen visszaírt Johnsonnak, és az igazságtalan büntetés hátralévő részében, amelyet végül le kellett töltenie, nem hagyták abba a levélváltást. Azt mondja, mindig igazat adott neki, hogy Johnson ártatlan.

„Már korábban is vádoltak azzal, hogy naiv vagyok, és ez rendben van” – mondta Schrappen. 

Végül Johnson ügyére felfigyelt a Midwest Innocence Project. A szervezet felépített egy ügyet Johnson elítélésének érvénytelenítésére, amely elsősorban az ügy egyik koronatanúján alapult, aki visszavonta a Johnsont terhelő vallomását, miközben azt mondta, hogy ő – és nem Johnson – segített egy másik férfinak megölni Boydot.

Ez a tanú megerősítette, hogy Johnson nem is volt Boyd megölésének helyszínén.

Február 14-én a helyi St. Louis-i bíró, David Mason megsemmisítette Johnson gyilkossági ítéletét, és elrendelte, hogy szabaduljon a börtönből. A férfi a szabadulását követően szinte elsőként látogatta meg legjobb barátját.

Miután Johnson megérkezett az otthonába, a 80 éves Schrappen megölelte, arcon csókolta, körbevezette a lakásában, adott neki egy dobozzal kedvenc gabonapelyhéből és egy utolsó levelet.

Rovatok