Index Vakbarát Hírportál

Bolgár parlamenti képviselő: Magyarországon keresztül mossák az orosz oligarchák pénzét

2023. április 25., kedd 05:52

Dejan Dobrev bolgár parlamenti képviselő szerint egy bolgár bank Magyarországon keresztül mossa az orosz oligarchák pénzét. Dobrev nem nevezte meg a bolgár bankot, csak annyit mondott, hogy nem bolgár a tulajdonos. A képviselő pártja már benyújtotta vitára a pénzmosás megakadályozását elsősegítő javaslatát, így akár 2-3 héten belül törvény lehet belőle.

A pénzmosás elleni törvényt a lehető leghamarabb el kell fogadni. Ráadásul információink vannak egy bolgár bankról, amely Magyarországon keresztül mos pénzt orosz oligarcháknak – mondta a Nova TV-nek Dejan Dobrev, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) jobbközép párt parlamenti képviselője, írja a Dnevnik.

Dobrev nem nevezte meg a bolgár bankot, csak annyit mondott, hogy nem bolgár a tulajdonos. Arról sem mondott közelebbit, hogy Magyarországon milyen pénzügyi szereplők részesei a pénzmosási rendszernek. Az információ megbízható forrásból származik, közölte a képviselő.

Bulgáriában 24 kereskedelmi bank működik, ezek közül sok részben vagy egészben külföldi tulajdonban van. A második legnagyobbnak számító DSK Bank 99,92 százalékban a magyar OTP Bank Zrt. tulajdonában áll – teszi hozzá az RTL.

Az OTP Bank bolgár leánybankja, a DSK Bank nem érintett pénzmosási ügyben, a helyi politikusi nyilatkozat nem a DSK Bankra vonatkozik. Az OTP Csoport Bulgáriában is, és működésének többi országában is mindenkor a hatályos helyi és EU-s jogszabályoknak szigorúan megfelelve végzi tevékenységét

– reagált az OTP.

Dejan Dobrev arról is beszélt, hogy pártja törvényjavaslatot készít elő, amelynek célja, hogy megakadályozza az efféle pénzmosást. A törvényjavaslat egyike annak a harmincnak, amelynek elfogadásáról a GERB-SDU pártszövetség megállapodott a „Folytatódó változás – Demokratikus Bulgária” programjuk keretében. Dobrev elmondása szerint a pénzmosás elleni javaslatot szerdán nyújtják be vitára az Országgyűlésben, így 2-3 héten belül törvény lehet belőle.

Rovatok