Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor barátja után egy újabb ismert amerikai műsorvezető távozik

2023. április 25., kedd 10:30

A CNN szűkszavú közleményében számolt be arról, hogy megváltak a csatorna népszerű műsorvezetőjétől, Don Lemontól. Erre azt követően került sor, hogy Tucker Carlson, a Fox News hírtelevízió műsorvezetője is távozott a saját csatornájától.

Don Lemon távozásának okát a CNN közleménye nem említette. Az írásban megköszönték a műsorvezetőnek az elmúlt 17 évben nyújtott hozzájárulását a csatorna munkájához, és sok sikert kívántak neki a jövőre nézve.

Nem sokkal később Don Lemon is közzétett egy közleményt a Twitter-oldalán, amiben azt írta:

Ma reggel értesített az ügynököm, hogy a CNN megszüntette a szerződésem. Meg vagyok döbbenve. Tizenhét év után a CNN-nél úgy véltem, a vezetésben lesz annyi tisztesség, hogy közvetlenül szól nekem. Nem kaptam semmi arra utaló jelzést, hogy nem folytathatom szeretett munkámat a csatornánál.

A műsorvezető bejegyzésére a CNN egy válaszközleményt adott ki, amely szerint volt alkalmazottjuk megállapítása pontatlan, ugyanis felajánlották neki a lehetőséget arra, hogy találkozzon a médiavállalat vezetőivel, de ehelyett a közösségi médián keresztül tett nyilatkozatot.

Az elbocsátás előzménye, hogy Don Lemont februárban a CNN két hétre leváltotta őt a csatorna reggeli műsorából, amelynek két kollégájával együtt volt műsorvezetője. Ennek kiváltó oka az volt, hogy Lemon a műsor vendégének, Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet és kormányzó, illetve republikánus elnökjelölt-aspiráns életkorára tett megjegyzést, és azt mondta, hogy a nő már „túl van a fénykorán.

Orbán Viktor barátja is távozik 

A Fox News szintén hétfőn közölte, hogy közös megegyezéssel megválik Tucker Carlsontól. A csatorna megköszönte Carlsonnak eddigi munkáját, de nem közölte távozásának pontos okát. A döntés váratlanságára utal, hogy a népszerű műsorvezető péntek esti műsorában azzal búcsúzott, hogy viszontlátásra hétfőn, a csatornán pedig még hétfőn is reklámozták Tucker Carlson interjúját Vivek Ramaswamy republikánus elnökjelölt-aspiránssal. A Fox News hétfői bejelentése szerint a műsorvezető utolsó adása április 21-én pénteken volt látható.  

Az ügy előzménye, hogy a Fox Corp., a hírcsatorna anyavállalata április 19-én peren kívüli egyezségre jutott a Dominion Voting Systems (DVS) választási rendszereket gyártó céggel a csatorna ellen indított rágalmazási perben. E szerint a jogi eljárás lezárása fejében a Fox 787,5 millió dollárt (270 milliárd forint) fizet az őt perlő vállalkozásnak. A DVS 1,6 milliárd dollárra (548 milliárd forint) perelte a Foxot, amiért a 2020-as elnökválasztást követően a médium több műsorában megkérdőjelezték a választás lebonyolításának törvényességét, megemlítve a szavazógépek szerepét is ebben.

Carlsonnak tanúvallomást kellett volna tennie az eljárás során. A DVS szerint a Fox műsorvezetője rágalmazással felérő kijelentéseket tett a 2020-as elnökválasztást követően a vállalatról. A DVS azt állította, hogy Carlson üzenetváltása stábjával elegendő bizonyítékot szolgáltat arra, hogy tudták, hamisak azok az állítások, miszerint a szavazógépeket a voksolás elcsalására használták volna – közölte az MTI.

(Borítókép: Don Lemon 2017. május 18-án. Fotó: Shahar Azran / WireImage / Getty Images)

Rovatok