Index Vakbarát Hírportál

Aranypisztoly volt egy nő táskájában az ausztrál repülőtéren

2023. április 26., szerda 13:08

Letartóztattak egy amerikai nőt Ausztráliában, miután 24 karátos aranyozott pisztolyt találtak a poggyászában.

A nő, akit nem sikerült azonosítani, Los Angelesből érkezett Sydney-be, és nem volt engedélye a lőfegyverre − közölte az ausztrál határőrség (ABF).

Az ABF által közzétett fotókon a nő poggyászának repülőtéri átvizsgálása látható, amelyen a táskájában lévő lőfegyver látható. Egy második fényképen a táska kinyitása után látható a pisztoly. Akár 10 év börtönbüntetésre is számíthat − írta meg a BBC

Az ABF egyik tisztviselője közleményében azt mondta, hogy a kifinomult felderítési technológia segített megakadályozni, hogy egy veszélyes fegyver bejusson az országba.

Újra és újra láthattuk, hogy a munkatársaink milyen jól találják meg és akadályozzák meg, hogy illegális és rendkívül veszélyes áruk lépjék át Ausztrália határát

− mondta Justin Bathurst, az ABF parancsnoka.

A tisztviselők szerint a 28 éves nő ellen vádat emeltek, és hétfőn megjelent a Downing Centre helyi bírósága előtt, ahol óvadék ellenében szabadlábra helyezték. A bírósági eljárás kimenetelétől függően vízumának törlésére és Ausztráliából való kiutasítására számíthat.

Az Egyesült Államokban a belföldi járatokon a légitársaságok utasai a feladott poggyászban utazhatnak lőfegyverekkel, ha azok nincsenek megtöltve, és kemény fedeles tokba vannak zárva. Az utasoknak a bejelentkezés alatt a légitársaság képviselőinek is jelezniük kell, hogy a fegyverrel kívánnak utazni.

2022-ben rekordszámú lőfegyvert koboztak el az amerikai repülőtereken. December közepéig összesen 6301 fegyvert vettek el az ellenőrző pontokon − közölte a Közlekedésbiztonsági Hivatal (TSA).

Ezzel szemben Ausztráliában a világ egyik legszigorúbb lőfegyvertörvénye van érvényben. Ezt azután hozták, hogy 1996-ban Tasmaniában egy fegyveres 35 embert ölt meg. A támadást követően minden automata és félautomata fegyvert betiltottak, és mintegy 600 ezer fegyvert gyűjtöttek be egy kötelező kormányzati visszavásárlási program keretében.

Rovatok