Index Vakbarát Hírportál

Rendkívül megbízhatónak tartják Orbán Viktort Szlovákiában

2023. április 26., szerda 20:54

A szlovák Denník N és az Ipsos ügynökség megmérte, Szlovákia és Csehország lakossága hogyan viszonyul a háborúhoz. Az egyik kérdés az volt, hogy kiket tartanak a legmegbízhatóbb politikusoknak. A szlovákok a harmadik helyre Orbán Viktort tették, de a csehek már kevésbé bíztak a magyar kormányfőben.

Áprilisban a szlovákiai válaszadók 10 százaléka tartotta Oroszországot közeli szövetségesnek, miközben tavaly októberben 9 százalékuk vélekedett így. Csehországban azonban csak a válaszadók 5 százaléka gondolja azt, hogy Putyin országa közeli szövetséges lenne, miközben tavaly októberben csupán 3 százaléknyian látták így. 

A szlovák és cseh válaszadók egyaránt Oroszországot tartják a legnagyobb fenyegetésnek, de vannak különbségek a két ország között. Szlovákiában a megkérdezettek 52 százaléka, Csehországban 68 százaléka az oroszokat tartja a legnagyobb fenyegetésnek. Ezt követi az Egyesült Államok a szlovák megkérdezettek esetében, majd következik Ukrajna és Kína. A csehek szerint a második legnagyobb fenyegetést Kína jelentheti, majd ezt követi Ukrajna és végül az Egyesült Államok.

Ennél a kérdésnél Magyarország mindkét országnál az ötödik helyen áll. A szlovákok 14, míg a csehek 11 százaléka tekint Magyarországra fenyegetésként.

A külföldi és a hazai politikusok közül Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnökben és Petr Pavel cseh elnökben bíznak a legtöbben Szlovákiában. Csehországban ugyanebben a két politikusban bíznak a legtöbben, de a sorrend fordított.

A szlovákok nagyon bíznak Orbán Viktorban, a csehek valamivel kevésbé

A külföldi politikusok bizalmi indexének sorrendje szintén eltéréseket mutat a két országban. Csehországban Zelenszkij ukrán elnök bizalmi mutatója 39 százalékon áll, míg Szlovákiában csupán a lakosok 24 százaléka bízik benne – írja a Napunk.sk. Az is kiderült, hogy 

A harmadik legmegbízhatóbb politikusnak Szlovákiában Orbán Viktort tartják.

A magyar miniszterelnökben a válaszadók 32 százaléka bízik meg Szlovákiában, míg Csehországban 23 százalék vélekedett ugyanígy. Utóbbi országban a magyar miniszterelnököt Ursula von der Leyen EB-elnök, Olaf Scholz német kancellár, valamint Rishi Sunak brit kormányfő is megelőzte a felmérésben, de még így sem került rossz helyre. A szlovák eredmény azért is lehet meglepő, mert az utóbbi időben vezető szlovák politikusok nem a legkedvezőbb módon beszéltek Magyarországról.

Vlagyimir Putyin orosz elnök megítélése is eltér a két országban: a szlovákiai válaszadók 17 százaléka bízik benne, míg Csehországban csupán 9 százalék.

Rovatok