Index Vakbarát Hírportál

Több milliárd forint értékű befektetésről döntött a Wizz Air

2023. április 26., szerda 05:53

A Wizz Air 5 millió font – több mint 2,1 milliárd forint – értékben fektet be a bioüzemanyaggal foglalkozó Firefly vállalatba, melynek köszönhetően a következő másfél évtizedben akár 1,5 millió tonnával[2] is csökkentheti karbonkibocsátását.

A Fireflyjal kötött megállapodás lehetővé teszi, hogy a légitársaság 2028-tól az Egyesült Királyságban működő bázisait bioüzemanyaggal lássa el – a becslések szerint 15 év alatt megközelítőleg 525 000 tonnányival, írták.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az Egyesült Királyságban évente több mint 57 millió tonna szennyvíziszap keletkezik, amelyből a szakértők szerint 250 000 tonna bioüzemanyagot lehet előállítani.

A légitársaság célja, hogy 2030-ig további 25 százalékkal csökkentse az utas-kilométerenként számított szén-dioxid-kibocsátást, olvasható a cég által kiadott sajtóközleményben.

A Wizz Air 2022-ben 15 százalékkal kevesebb szén–dioxidot bocsátott ki, mint az azt megelőző évben.

Ehhez hozzájárultak a flottába bekerülő új Airbus A321neo repülőgépek, amelyek jelentősen környezetkímélőbbek, mint elődjeik, és akár 50 százalékos bioüzemanyag-keverékkel is repülhetnek. Jelezték azt is, hogy az új „neo” technológiájú Airbus repülőgépek aránya már meghaladta a Wizz Air flottájának felét. 

A Wizz Air és a Firefly partnersége hosszú távon biztosítja, hogy a légitársaságunk egyre fenntarthatóbb módon, mégis alacsony viteldíjak mellett működhessen. Célunk, hogy 2028-tól 15 éven át összesen 525 000 tonna bioüzemanyagot vásároljunk a Fireflytól, amely évente 100 000 tonna szén-dioxid-egyenértékkel csökkentheti a kibocsátásunkat

– hangsúlyozta Michael Belrouis, a Wizz Air stratégiai projektekért felelős vezetője.

Rovatok