Index Vakbarát Hírportál

András herceg is a királyi fedőcéget használta, míg Jeffrey Epsteinnel barátkozott

2023. április 27., csütörtök 20:21

András yorki herceg a részvényeit – csakúgy, mint a királyi család többi tagja – egy kormány által támogatott fedőcégen keresztül tartotta. A gond ezzel az, hogy András mindeközben a kormány kereskedelmi megbízottjaként olyan titkos információkhoz is hozzáférhetett, melyek „rossz kezekbe” kerülve nagy galibát okozhattak volna.

Sokáig a brit királyi család bevett szokása volt, hogy a Bank of England Nominees nevű fedőcéget használták befektetéseik rejtegetésére. A céget az 1970-es években hozták létre azzal a céllal, hogy megakadályozzák II. Erzsébet királynő befektetéseinek nyilvánosságra hozatalát.

A fedőcég több mint 30 évig működött, mielőtt a kormány 2011-ben véget vetett az „idejétmúlt” és „nehezen védhető” rendszernek.

Hogy ennyi ideig zavartalanul folyhatott a részvények dugdosása, úgy volt lehetséges, hogy az átláthatósági szabályok – melyek előírják, hogy a kormány minisztereinek és parlamenti képviselőinek nyilvánosan be kell jelenteniük a tulajdonukban lévő részvényeket – a királyi család tagjaira nem vonatkoznak.

András és Epstein

A királynőn kívül nővére, Margit hercegnő, férje, Fülöp herceg, valamint gyermekei, Károly és – mint kiderült – András is a Bank of England Nomineesen keresztül tárolták részvényeiket.

Az, hogy Andás herceg is használta a a fedőcéget, azért problémás, mert ebben az időszakban – 2006 és 2010 között – a kormány különleges kereskedelmi megbízottja volt. Mint ilyen ő lobbizott az Egyesült Királyság üzleti érdekeinek előmozdításáért, és így minden bizalmas és érzékeny kereskedelmi információhoz hozzáférhetett.

Mindez pedig annak fényében ad okot aggodalomra, hogy York hercege szoros kapcsolatban állt olyan korrupt üzletemberekkel, mint az amerikai milliárdos Jeffrey Epstein.

Végső soron emiatt kellett lemondania posztjáról 2011-ben.

Ugyan konkrét bizonyíték nincs rá, hogy András herceg visszaélt volna a kereskedelmi információkkal, mindenesetre befektetései eltitkolása és üzleti kapcsolatai kérdéseket vethetnek fel – írja a The Guradian.

Rovatok