Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin életére törhetett az ukrán titkosszolgálat

2023. április 27., csütörtök 20:17

A Bild beszámolója szerint az ukrán titkosszolgálat vasárnap kamikazedrónnal próbálta megölni Vlagyimir Putyint. Az biztos, hogy az ukrán merényletkísérlet kudarcot vallott, a német lap állítása szerint azonban az orosz hatóságok igyekeznek eltussolni a történteket.

Vasárnap délután egy UJ–22-es drón szállt fel Ukrajnában, amely az ukránok legmodernebb, közepes hatótávolságú, pilóta nélküli repülőgépe, akár 800 kilométerről is képes célba érni. Múlt heti célpontja az újonnan épült ipari park volt Moszkva közelében, 500 kilométerre Ukrajnától – írja a Bild.

Az ukrán hírszerzés megneszelte Putyin egyik útját

Jurij Romanenko ukrán újságíró, aki állítólag szoros kapcsolatban áll a kijevi hírszerzéssel, arról írt Telegram-csatornáján, hogy birtokukba jutott az információ, mely szerint Putyin a Rudnyevo ipari parkhoz utazott. Hozzátette, hogy még egy térképet is sikerült szerezniük a park körüli részről.

Ennek megfelelően a kamikazedrónunk felszállt Ukrajnában, átrepült az Orosz Föderáció összes légvédelmi rendszerén, és nem messze az ipari parktól lezuhant

– írta Romanenko, aki szerint amikor híre ment a drónnak, „a Kremlben valóságos felfordulás támadt”. 

A német lap információi szerint a drón fedélzetén 30 darab, összesen 17 kilogramm súlyú C4-es robbanóanyag volt. 

Az M112-es robbanótölteteket többek között az amerikai hadsereg és a kanadai fegyveres erők használják. A Bild szerint több információ is arra utal, hogy Putyin valóban az ipari parkba tervezett látogatni a merényletkísérlet idején.

A szakértő szerint nagy pofon ez Putyinnak

A Kreml tudósítója, Pavel Zarubin vasárnap reggel azt mondta, hogy az orosz elnök egy moszkvai ipari park meglátogatását tervezi, az azonban nem volt világos, hogy Putyin már vasárnapra vagy csak hétfőre tervezte-e az utazást. Úgy tűnik azonban, hogy Putyin azóta sem járt ott, Dmitrij Peszkov ugyanis hétfőn arról beszélt, az elnök a Kremlben dolgozik, és nem tervez nagyobb nyilvános eseményeken megjelenni.

Egyértelmű, hogy az orosz elnököt egy kamikazedrónnal megölni szinte lehetetlen, de már a tény, hogy ez a drón olyan helyen csapódott be, ahova Putyin látogatást tervezett, nagy pofon a diktátornak

– mondta Szergej Szumlennij szakértő a Bild megkeresésére.

Rovatok