Index Vakbarát Hírportál

A világ egyik legpusztítóbb fegyverével fordíthat a háború menetén Ukrajna

2023. április 27., csütörtök 10:55

Két amerikai kongresszusi képviselő szerdán felszólította a Pentagont, hogy küldjön vitatott kazettás bombákat Ukrajnának, hetekkel azután, hogy Kijev állítólag a lőszerek leszállítását kérvényezte az Egyesült Államok kormányánál.

Mike Rogers egyike annak a négy magas rangú republikánus törvényhozónak, aki arra sürgette Joe Biden amerikai elnököt, hogy adja át a kazettás bombákat Ukrajna számára. A kazettás bombák használatát a világ döntő része még katonai célpontok ellen is betiltotta, mégpedig humanitárius okokból.

Ezek a típusú bombák több kisebb bombát bocsátanak ki magukból, amelyek nagy területen hajtanak végre óriási pusztítást.

Ilyen pusztítást végeznek a kazettás bombák:

Tavaly márciusban emberi jogi csoportok megerősítették, hogy az orosz haderő kazettás bombákat vetett be az offenzíva során, és menedéket kereső civilekkel teli óvodát bombáztak. Okszana Markarova, Ukrajna ENSZ-nagykövete azt is megerősítette, hogy az oroszok termobárikus fegyvert, vagyis vákuumbombát is bevetettek.

Az ukránok minden, kezük ügyébe eső fegyvert rázúdítanának az oroszokra

Úgy fest, hogy az ellentámadásra készülő ukránok minden létező fegyvert bevetnének, hogy meghátrálásra kényszerítsék Vlagyimir Putyin orosz elnök csapatait, sajtóhírek szerint Kijev arra kérte egyik legfőbb szövetségesét, hogy a részére adjon át kazettás bombákat. Korábban az volt a mondás, hogy az így megszerzett páncéltörő bombákat drónokról dobnák le az orosz erőkre.

„Az amerikai hadseregnek több mint 3 millió kazettás lőszere van, amit Ukrajna fel tudna használni a birtokában lévő 155 milliméteres tarackok segítségével. Dollármilliókat fogunk költeni a megsemmisítésükre, ha hagyjuk porosodni őket a raktárainkban, miközben Oroszország most is használja őket az ukránok ellen” – érvelt Rogers.

A Pentagon szerdán nem reagált azonnal a kazettás bombák Ukrajnába küldésével összefüggő kérdésekre.

„Rendszeres kapcsolatban állunk Ukrajnával a harctéri szükségleteikről, és várhatóan hamarosan további katonai segítséget jelenthetünk be” – jelezte egy szóvivő a The Hillnek küldött e-mailben.

Az Egyesült Államok nem részese a kazettás bombákról szóló 2010-es egyezménynek, amely megtiltja az aláíró feleknek a fegyverek használatát vagy más országoknak való átadását, de az amerikai kormány 2003-ban nagyrészt felhagyott a kazettás bombák használatával, és ezzel párhuzamosan korlátozta azok átadását.

„A fegyverek amerikai változata kettős célú, mert a lövedékek gyalogság elleni és páncéltörő bombákat is tartalmaznak. Nagyon hatékonyak a vegyes célpontok, a személyzet és a felszerelés ellen, különösen, ha ezek a célpontok sűrű alakzatokba tömörülnek. Szigorúan katonai szempontból nézve ez egy hasznos és nagyon hatékony lőszer” – magyarázta Christopher Cavoli altábornagy, az Egyesült Államok Európában állomásozó szárazföldi haderejének parancsnoka.

Lőszerhiányra panaszkodnak a honvédők

Mindeközben az ukrán katonák arra panaszkodnak, hogy nem rendelkeznek elég lőszerrel a fegyvereikhez. Egyikük arról beszélt a BBC-nek, hogy egy évvel ezelőtt folyamatosan támadták az orosz célpontokat a Grad típusú rakéta-sorozatvetővel, most viszont nem tudják ezt megtenni, a készlethiány miatt nem tudnak olyan hatékonyak lenni, mint korábban.

Azt mondja, Ukrajna már felélte a saját Grad lőszerkészletét, ezért más országokból beszerzett rakétákra támaszkodik. A katona szerint a Cseh Köztársaságból, Romániából és Pakisztánból érkezik utánpótlás, de hozzátette, hogy a Pakisztánból származó rakéták rossz minőségűek. Nem véletlen, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szinte mindennap arra kéri a nyugati szövetségeseket, hogy fokozzák az Ukrajna irányába történő fegyverszállításokat.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, csütörtöki, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Ukrán tüzérségi csapatok Bahmutnál 2023. február 5-én. Fotó:  Madeleine Kelly/ SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok