Index Vakbarát Hírportál

Több ezer tanár tüntetett Brüsszelben az oktatás helyzete miatt

2023. április 27., csütörtök 15:56

Mintegy ötezer tanár vonult utcára a belga fővárosban a szocialista és liberális szakszervezetek felhívására, hogy elégedetlenségüket fejezzék ki a francia ajkú belga régió, Vallónia és a főváros alkotta közösség oktatáspolitikájával kapcsolatban.

A demonstrálók az oktatási rendszer javítását, az adminisztratív túlterheltség és a túlzsúfolt osztályok létszámának csökkentését követelték.

Emellett tiltakoztak a szövetségi kormány azon terve miatt, amely új rendeletet vezetne be a pedagógusok munkájának értékelésével kapcsolatban. A kiválósági paktumnak nevezett tervezetről az összes oktatási szakszervezet azt gondolja, hogy fokozott ellenőrzés alá vonná a pedagógusi munkát, utat nyitna az oktatók szubjektív értékeléséhez, ami tartós jogsértésekhez és végső esetben jogtalan elbocsátásokhoz is vezethet.

A tiltakozók csütörtök reggel az egyik brüsszeli főpályaudvarról a francia nyelvű közösségi kormányt alkotó pártok székhelye elé vonultak. Ezzel egy időben a keresztény szakszervezet párhuzamos tüntetést szervezett a városközpontban, a két csoport együtt fejezte be a demonstrációt.

Egy év alatt immár ötödik alkalommal vonultak utcára a pedagógusok, hogy irányváltást követeljenek a régió oktatáspolitikájában – írta az MTI.

Pár napja Magyarországon is tüntetést szervezett több civil szervezet, köztük az Adom Diákmozgalom, valamint a két nagy pedagógus-szakszervezet az oktatás helyzete miatt. Az indulatok elszabadultak, a rendőrök könnygázt is bevetettek a tüntetők ellen.

Rovatok