Index Vakbarát Hírportál

Először indíthatnak újra egy atomerőművet az Egyesült Államokban

2023. április 28., péntek 21:16

Egy bezárt atomerőműveket lebontó cég Michiganben olyasmit tervez, amire az Egyesült Államokban még soha volt példa: újraéleszteni egy lepusztult atomerőművet.

A Holtec Decommissioning International tavaly júniusban vásárolta meg a Palisades Atomerőművet azzal a céllal, hogy lebontsa, miután az előző tulajdonos leállította. A reaktormagból eltávolították az üzemanyagot, a szövetségi szabályozó hatóságokat értesítették az áramellátás végleges beszüntetéséről.

A Holtec azonban a demokrata Gretchen Whitmer kormányzó és a Michigan-tavi közösség – ahol Palisades 50 éven át a gazdaság tartópillére volt – vezetőinek támogatásával hamarosan kampányt indított az erőmű újraindításáért.

A 800 megawattos létesítmény az állam villamosenergia-termelésének nagyjából 5 százalékát állította elő.

A Palisades nyitva tartása létfontosságú Michigan versenyképessége és jövőbeli gazdaságfejlesztési lehetőségei szempontjából” – írta Whitmer kormányzó az energiaügyi miniszternek, Jennifer Granholmnak címzett levelében, amelyben szövetségi támogatást kért az újraindításhoz – számolt be az AP News.

Veszélyes lenne?

A Palisadesot már régóta kritizáló aktivisták veszélyesnek tartják a Holtec tervét, és ellenzik, hogy újraindítsák az erőművet.

Legfőbb ellenérvként az évek óta fennálló mechanikai problémákat említik, mint a nukleáris üzemanyagtartályok meggyengülése. Emlékeztetnek, hogy az erőművet 2022-ben korábbi tulajdonosa, az Entergy azért zárta be a tervezettnél két héttel korábban, mert az atomreakciót vezérlő berendezésen nagyon rossz állapotban volt a tömítés.

Ez egy beláthatatlan kockázati tényező

– mondta Kevin Kamps, a Beyond Nuclear nevű csoport radioaktívhulladék-szakértője, aki megfogadta, hogy minden eszközzel harcolni fog a javaslat ellen.

Rovatok