Index Vakbarát Hírportál

Itt ez a lista, amin szinte utolsók vagyunk, mégsem bánjuk

2023. április 28., péntek 11:50

Az Eurostat adatai szerint a cukor drágulása 2023 februárjában és márciusában elérte a 61 százalékot. Ez a teljes EU-s átlag, de Magyarországon a cukor éves inflációja 17 százalék volt. Ennek az oka az ársapkákban keresendő.

Az élelmiszerárak 2022-ben jelentősen emelkedtek, a cukor pedig az egyik olyan termék volt, amelynek árai a legnagyobb mértékben emelkedtek.

A havi adatok 2021 augusztusától kezdődően folyamatos növekedést jeleznek az éves változási rátában, amely 2023 februárjában és márciusában elérte a 61 százalékot, ami azt jelenti, hogy a cukor ára az EU-ban ebben a két hónapban átlagosan 61 százalékkal volt magasabb, mint 2022 azonos hónapjaiban. 

A 2022. márciusi éves változási ráta csaknem hatszor alacsonyabb volt (11 százalék), és a különbség még nagyobb két évvel ezelőtt, 2021 márciusában, amikor 1,6 százalékos volt.

2023 márciusában a cukor éves inflációja a legnagyobb mértékben Csehországban (98 százalék), Észtországban (97 százalék), Lengyelországban (82 százalék), Németországban (72 százalék) és Lettországban (70 százalék) emelkedett, míg kisebb, de még mindig jelentős növekedést regisztráltak Magyarországon (17 százalék), majd Luxemburg (19 százalék), Belgium (35 százalék), Bulgária (36 százalék) és Írország (37 százalék) következett – írja az europa.eu.

Harc az áremelkedés ellen

A kormány múlt héten bejelentette, új eszközzel harcolnak a fékevesztett élelmiszer-infláció ellen. Az alapvető élelmiszereket 20 termékcsoportba kell besorolni, a kategóriákban az elmúlt 30 nap legalacsonyabb áránál legalább 10 százalékkal kell olcsóbban kínálni legalább egy terméket. Ez hetente változhat, és nem vonatkozhat az árstopos termékre.

A részletszabályok kidolgozása még folyamatban van, ugyanakkor a döntés a jelentős bevétellel rendelkező élelmiszerláncokat érinti, tehát a legkisebb boltokra nem vonatkozik. A kabinet terve szerint legkésőbb július elsejétől léphet életbe. Erre az intézkedésre Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szerint görög és francia minta is van. Gulyás Gergely azt is bejelentette, hogy

AZ ÉLELMISZERÁRSTOPOKAT JÚNIUS 30-IG MEGHOSSZABBÍTJÁK.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Neubauer Katalin azt mondta a döntésre reagálva az Indexnek, hogy valakinek muszáj lesz fizetnie a számlát. Szerinte érdemes lenne megvizsgálni, hogy ha csak Magyarországon van hatósági áras intézkedés – 15 hónappal a leghosszabb ideje az unióban –, és csak itt ilyen magas az élelmiszer-infláció, akkor nem lehet-e, hogy van valamilyen összefüggés a két dolog között.

Rovatok