Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok ásnak, mint az őrültek

2023. április 28., péntek 06:36

A műholdfelvételeken hatalmas orosz védelmi rendszerek látszanak Ukrajnában. Az ellentámadás visszaverésére árkokat ásnak és akadályokat telepítenek. A támadás fő irányvonala a déli részeken várható.

Ukrajna megszállt, délkeleti Polohij városának közelében 30 km hosszan húzódnak a tankcsapdának szánt árkok. Mögötte beton „sárkányfogak” sorai állnak. Hátrébb lövészárkok vannak, amelyekben az orosz csapatok helyezkednek el. A Capella Space által készített műholdfelvételeken látható védművek részei a Nyugat-Oroszországtól Kelet-Ukrajnán át a Krímig terjedő hatalmas orosz erődítményhálózatnak, amelyet egy nagyobb ukrán támadásra készülve építettek − írja a Reuters hírügynökség.

Ukrán katonák ezreit képezték ki Nyugaton, hogy képesek legyenek egymással együttműködve használni különböző katonai eszközöket a harcmezőn. Az ellentámadás ukrán tisztviselők szerint akkor fog megkezdődni, amikor erőik készen állnak. A Reuters áttekintette a több ezer védelmi állásról készült műholdas felvételeket mind Oroszországon belül, mind az ukrán frontvonalak mentén. Ezek azt mutatják, hogy a legjobban védett területek a déli Zaporizzsja régió és a Krím félsziget kapuja.

Hat katonai szakértő szerint a védekezés, amelyet Ukrajna gyors őszi előrenyomulása után építettek ki, ezúttal megnehezítheti Ukrajna dolgát, és az előrehaladás attól függ, hogy képesek-e hatékonyan végrehajtani komplex, kombinált haderőnemi műveleteket.

Nem a mennyiség a fontos az ukránok számára. Hanem az, hogy képesek-e ilyen kombinált haderőnemi műveletekre. Az oroszok megmutatták, hogy nem képesek rá, és visszatértek a régi szovjet módszerhez, az elárasztáshoz

− mondta Neil Melvin, a Royal United Services Institute (RUSI) elemzője.

Egy ukrán ellentámadás megváltoztathatná a konfliktus dinamikáját, amely véres állóháborúvá lassult, és katonai szakértők szerint a rendkívül hosszú front kimerítheti Oroszország védelmét. Ha Kijevnek sikerül visszaszereznie a déli területek ellenőrzését, akkor visszanyerheti akadálytalan hozzáférését a fekete-tengeri exportútvonalaihoz. Ez különösen fontos egy olyan időszakban, amikor Oroszország jelezte, hogy lezárhatja a gabonafolyosót.

Katonai szakértők szerint Ukrajna nem biztos, hogy a közeljövőben újabb nagy mennyiségű páncélozott eszközt kap a Nyugattól, ami arra készteti Kijevet, hogy minél több területet foglaljon vissza a következő támadás alatt, arra az esetre, ha a katonai támogatás csökkenni kezdene.

A nyugati készletek nagy részét kiürítettük. Ezek pótlása bele fog telni néhány évbe. Szerintem ez Ukrajna nagy lehetősége arra, hogy előrenyomuljon

− mondta Melvin.

Szárazföldi korridor

Ukrajna megfogadta, hogy visszaveszi az Oroszország által megszállt területet, amely nagyjából akkora, mint Bulgária, a tisztviselők azonban vonakodnak bármely olyan információt nyilvánosságra hozni, amely segíthet Moszkvának. Ukrajna megfogadta, hogy visszaveszi az Oroszország által megszállt területet, amely nagyjából Bulgária nagyságú, de a tisztviselők vonakodnak minden olyan információt nyilvánosságra hozni, amely segíthet Moszkvának.

A Nyugat számos modern harckocsit és gyalogsági harcjárművet, valamint hídépítő berendezéseket és aknamentesítési járműveket küldött a támadáshoz. Ezért Oroszország kiterjedt, többszintű erődítményeket hozott létre, hogy csapatai sokkal jobban el legyenek sáncolva, mint amikor kiűzték őket Ukrajna északkeleti részéből és Herszon városából − mutatják a műholdfelvételek.

A Reuters által elemzett képek azt mutatják, hogy az orosz építkezések nagy része november után történt, amikor az orosz erők visszavonultak a déli Herszon városából, és mindkét fél igyekezett megerősíteni állásait a téli hónapok alatt. A katonai szakértők szerint a több száz kilométeres védművek olyan területeken vannak, ahol Oroszország támadásra számít, vagy ahol stratégiai jelentőségűnek látja a terület megtartását.

A műholdfelvételek szerint az orosz állások leginkább a frontvonalak közelében, a délkeleti Zaporizzsja régióban, keleten és a Krím félszigetet Ukrajna többi részével összekötő keskeny földsávon koncentrálódnak. A katonai szakértők mind arra számítanak, hogy az ellentámadás fő iránya délen lesz, annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban a legsúlyosabb harcok keleten, és különösen Bahmut városa körül összpontosultak.

Sárkányfog és tankcsapda

A Capella Space műholdfelvételein látható Polohi városa a zaporizzsjai régióban fekszik, amely Ukrajna számára kulcsfontosságú kapu a nagyrészt sík déli területen. A dél többi része a Dnyeper folyón túl fekszik, amely hatalmas természetes akadályt jelent az ukrán erők számára.

Végignéztem a Dnyeper keleti partjától, Vasziljevkától délre egészen Fedorivkáig futó árkokat, amelyek Zaporizzsja régióján keresztül futnak

− mondta John Ford, a monterey-i Middlebury Nemzetközi Tanulmányok Intézetének tudományos munkatársa. Becslése szerint csak ez a védelmi szakasz 120 kilométer hosszú.

Az árkok elég mélyek és szélesek ahhoz, hogy akadályozzák az előrenyomuló tankokat és páncélozott járműveket. Ezután jönnek a beton „sárkányfogak”, amelyek piramis alakúak, és barikádként szolgálnak. A lövészárkok körülbelül egy kilométerrel a tankcsapdák mögött húzódnak.

Ezek mellett az orosz védelmi vonalak aknamezőket, szögesdrótot és álcázott fegyverállásokat is tartalmaznak. Polohi esetében pedig Oroszország két különálló védelmi vonalat épített ki, egyet északra, egyet pedig délre.

A Reuters által látott, Zaporizzsja területéről készült műholdfelvételeken látható, hogy néhány várost, például Tokmakot és Bilmakot, erődítésekkel vették körül. Az utak mentén, valamint Melitopol és Berdjanszk városi repülőtereinél árkokat ástak. A Krím északi részét is megerősítették.

Akadályok a harctéren 

A hírügynökség által megszólaltatott négy szakértő szerint a védelmi háló ellenére Oroszországnak gondot jelent a front hossza, és ezt a sebezhetőséget Kijev trükkökkel, meglepetéssel és műveletei gyorsaságával igyekszik majd kihasználni.

A harctéri akadályok csak addig akadályok, amíg arra alkalmas csapatok őrzik őket

− mondta Ford.

Ukrán és orosz tisztviselők a Telegram üzenetküldőn arról számoltak be, hogy az elmúlt hónapban robbanások sorozata történt Melitopolban, a zaporizzsjai terület legfontosabb megszállt városában. Ukrajna a logisztikai csomópontokat vette célba, ahogyan azt Herszon város visszafoglalása előtt is tette.

Egy február 28-án kelt, kiszivárgott amerikai hírszerzési dokumentumban, amelyet a Reuters látott, az szerepel, hogy a Nyugat 200 harckocsit ajánlott fel Ukrajnának. Valerij Zaluzsnij hadseregfőnök decemberben azt mondta, hogy Oroszország legyőzéséhez legalább 300-ra van szükség, más járművekkel és tüzérséggel együtt.

Ugyanezekben a dokumentumokban az is szerepelt, hogy Ukrajnának hiánya van akut légvédelmi eszközökből, ami problémává válhat, ha a kijevi erők gyorsan nyomulnak előre, és a levegőből támadják őket

(Borítókép: Scott Peterson / Getty Images)

Rovatok