Index Vakbarát Hírportál

Humanitárius segélyt nyújt a szudáni rászorulóknak az Európai Bizottság

2023. április 28., péntek 18:46

Az Európai Bizottság 200 ezer eurót különített el azonnali humanitárius és elsősegély nyújtására a szudáni fegyveres konfliktusban megsérült emberek ellátására és a szorult helyzetbe kerülők megsegítésére.

Az uniós bizottság közleménye szerint a finanszírozás a Vörös Félhold nemzetközi segélyszervezet Szudánban működő dolgozóinak munkáját támogatja majd.

A támogatás elsősegély- és evakuálási szolgáltatások nyújtását, valamint pszichoszociális ellátást tesz lehetővé mintegy 70 ezer embernek segítve az ország fővárosában, Kartúmban, valamint Észak-Kordofán, Dél-Dárfúr és Észak-Dárfúr tartományban.

A Vörös Félhold fiókszervezetei további 13 szudáni tartományban végzett munkájukhoz kapnak támogatást a humanitárius feladatokra való felkészülés növelésére.

A bizottsági közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztost idézte, aki hangsúlyozta: a brüsszeli testület határozottan elítéli a harcokat, és azonnali tűzszünetre szólít fel annak érdekében, hogy az egészségügyi és a humanitárius segélyszervezetek dolgozói életmentő segítséget nyújthassanak.

Lesújtó jelentéseket kaptunk halálesetekről, köztük humanitárius dolgozók meggyilkolásáról is – számolt be az uniós biztos.

Az Indexen beszámoltunk róla, hogy csütörtökön az utolsó magyarokat is evakuálták Szudánból.

Rovatok