Index Vakbarát Hírportál

A teljes légierő számára repülési tilalmat rendeltek el az Egyesült Államokban

2023. április 29., szombat 11:17

Az amerikai hadsereg vezérkari főnöke pénteken minden olyan pilóta számára, aki nem vesz részt kritikus küldetésekben, repülési tilalmat rendelt el addig, amíg el nem végeznek egy előírt képzést. Az ügy előzménye, hogy néhány héten belül négy helikopter is lezuhant.

Csütörtökön két AH-64 Apache helikopter ütközött össze Alaszkában, három katona meghalt, egy negyedik pedig megsérült. Múlt hónap végén Kentuckyban két Black Hawk zuhant le, kilenc ember halt meg − írta meg a AFP hírügynökség.

James McConville tábornok „a két halálos helikopterbalesetet követően, amelyek 12 katona életét követelték, repülési leállást rendelt el. A lépéssel a hadsereg minden repülősét − a kritikus küldetésekben részt vevők kivételével − a szükséges kiképzés befejezéséig repülési tilalom alá helyezték” − áll a hadsereg közleményében.

A leállás alatt a hadsereg felülvizsgálja a kockázatkezelési folyamatokat, a légi karbantartási képzési programot, a repülőszemélyzet képzésének szabványosítását és irányítását, valamint a felügyeleti felelősséget

− fogalmaznak. 

Az aktív szolgálatot teljesítő egységeknek május 1-e és 5-e között, a Nemzeti Gárdának és a tartalékos egységeknek pedig május 31-ig kell 24 órás leállást teljesíteniük. Az elmúlt években több más amerikai katonai repülőgép is lezuhant, köztük februárban egy Black Hawk helikopter. Az alabamai kiképzési repülésben két tennessee-i nemzeti gárdista meghalt.

Tavaly Norvégiában NATO-gyakorlatok közben négy amerikai tengerészgyalogos halt meg, amikor V-22B Osprey repülőgépük lezuhant, valószínűleg egy hegynek ütközve. Az amerikai haditengerészet két pilótáját pedig kimentették, miután T-45C Goshawk típusú repülőgépük 2021-ben egy kiképzési gyakorlat közben lezuhant egy lakóövezetben a texasi Fort Worth közelében. A pilóták katapultáltak, mielőtt a gép lezuhant volna.

Rovatok