Index Vakbarát Hírportál

Nukleáris tengeralattjáróról szóló, szupertitkos terveket hagytak ott egy kocsmában

2023. április 29., szombat 13:25

Szerencse, hogy nem egy orosz kém találta meg őket – így nyilatkozott az esetről a brit lapnak az egyik szemtanú arról, hogy Angliában, egy kocsmában titkosnak minősített dokumentumot találtak a vendégek.

A titkos terveket – melyek egy nukleáris tengeralattjáróról szólnak – egy kocsma vécéfülkéjében találták meg. Az 1,3 milliárd fontos HMS Ansonról szóló titkos aktákat Angliában, a Cumbria megyei Barrow-ban található The Furness Railwayben hagyta el valaki. 

A megtalált iratok egy harci tengeralattjáró belső működését mutatják be. Továbbá tartalmazzák a HMS Anson hidraulikájának kulcsfontosságú részletét, amely a torpedónyílásokat, a kormányzást és a felhajtóerőt vezérli. 

A The Sunnak egy forrás úgy nyilatkozott:

szerencse, hogy nem egy orosz kém találta meg őket.

Egy vécéfülkében hagyták el

A brit lap szerint a kocsma zsúfolásig telve volt, amikor szombat este megtalálták a hivatalos, érzékeny jelzéssel ellátott papírokat. A lap forrása azt mondta:

A szigorúan titkos terveket egy vécéfülke padlóján találta meg a mosdóban.

A brit kormány iránymutatása szerint az „érzékeny” jelzéssel ellátott információkat csak akkor szabad megosztani, ha „valóban szükséges”, ugyanis súlyos következményekkel járhat, ha egy ilyen dokumentum elvész, ellopják, vagy nyilvánosságra kerül. Egy egykori tengeralattjáró-kapitány úgy nyilatkozott az esetről: ez olyan, „mintha valaki elfelejtette volna, hogy az információ nem kerülhetett volna nyilvánosságra”.

A világ legfejlettebb eszköze

Egy haditengerészeti forrás szerint a dokumentumok a fedélzeten könnyen hozzáférhető kézikönyv részei voltak. Bárki, aki a tengeralattjárón dolgozott, használhatta ezt a kézikönyvet. A kocsma pedig öt perc sétára van a BAE Systems nevű hajógyártól, ahol a munkások az Astute osztályú tengeralattjárókat építik – a HMS Anson pedig az ötödik ilyen típusú jármű. A hajót februárban bocsátották vízre, és jelenleg a skóciai Clyde-ban, a haditengerészet bázisán állomásozik.

A haditengerészet szerint a tengeralattjáró „az Egyesült Királyság katonai képességeinek élvonalába tartozik”,

és a világ legfejlettebb eszközének számít a maga típusában, a támadó tengeralattjárók közt. 

A HMS Anson az atomreaktorainak köszönhetően a Földet is képes megkerülni anélkül, hogy felszínre kellene jönnie, vagy utántöltést igényelne. A haditengerészet szóvivője azt mondta a lapnak, hogy a papírok „általános kiképzési dokumentumok”.

Rovatok