Index Vakbarát Hírportál

Százötven ember és négy elefánt kellett a vérengző elefánt befogásához

2023. április 30., vasárnap 18:17

Nagyszabású akció keretében befogták Indiában azt az elefántot, amely legalább hat embert ölt meg élelemkeresés közben – jelentette vasárnap az Indian Express című helyi lap.

A vadon élő állat elfogására indított szombati akcióban az erdészeti hatóság mintegy 150 munkatársa vett részt a déli Kerala államban. Továbbá négy, más elefántok elfogására kiképzett elefánt segítségére volt szükség, hogy az elbódított állatot teherautóra tudják rakni.

A helyi lakosok által „rizselefántnak” nevezett, mintegy 30 éves állat arról vált ismertté, hogy üzleteket forgatott fel rizs és gabona után kutatva.

Már több sikertelen próbálkozás volt a befogására, 2017-ben például altatólövedékkel meglőtték, de el tudott menekülni. A múlt hónapban a hatóságok csapdát akartak állítani neki egy rizselosztó központban, de ezt egy bíróság végül megakadályozta.

A befogott állatot vadrezervátumba akarják vinni, ahol nyomkövetővel is ellátják majd. Hatósági adatok szerint az ázsiai elefántok több mint 60 százaléka Indiában él, 2017-ben csaknem 30 ezer volt a számuk. Természetvédők szerint a halálos incidensek elszaporodása az emberi települések terjeszkedésének tudható be.

Rovatok