Index Vakbarát Hírportál

A háború és az infláció mellett itt az újabb krízis, amivel Európának szembe kell néznie

2023. április 30., vasárnap 20:29

Európát komoly kihívások elé állítja az ukrajnai háború, az energiaválság és az infláció, ám a problémák sora ezzel nem ér véget. Ugyanis az egész kontinenst rendkívüli szárazság sújtja a kifejezetten csapadékmentés tél után.

Európa a klímaváltozás következményei miatt újabb kihívással szembesül. A száraz télt követően lassan véget ér a csapadékmentes tavasz. A Politico beszámolója szerint április óta a kontinens több mint egynegyede küzd szárazsággal, és készül a tavalyi nyárhoz hasonló problémák ismétlődésére. 

Egy műholdadatokat használó tanulmányból kiderült, hogy Európát 2018 óta súlyos aszály sújtja. Az emelkedő hőmérséklet ráadásul megnehezíti a szárazságból való kilábalást. Emiatt félő, hogy egész Európa olyan körforgásban reked meg, amelyben a vízellátás egyre bizonytalanabbá válik. 

„Néhány évvel ezelőtt azt mondtam volna, hogy van elég víz Európában. Most azonban úgy tűnik, hogy komoly problémával kell szembenéznünk” – mondta Torsten Mayer-Gürr, a tanulmány vezető szerzője. 

Szakértők szerint a következő hetek nedvesebb időjárása segíthet a mezőgazdaságnak, de még egy igazán csapadékos tavaszi időjárás sem képes orvosolni az egész Európában fenálló folyamatos talajvízhiányt. 

A nyár közeledtével az európai kormányok arra törekednek, hogy a jelenlegi és a jövőbeli hiányokat is orvosolják, miközben kezelniük kell a vízért folytatott versenyből adódó feszültségeket is.

(Borítókép: Légi felvétel a súlyos szárazság miatt apadt Garda-tóról 2023. április 28-án. Fotó: Manuel Romano / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok