Index Vakbarát Hírportál

A CIA volt elemzője: Oroszországból nukleáris Jugoszlávia lesz, ezt azonban Putyin már nem éri meg

2023. május 1., hétfő 10:14

Paul Goble volt CIA-elemző szerint Vlagyimir Putyin katasztrofális ukrajnai inváziója miatt Oroszország atomfegyveres, háborúzó miniállamokra fog szétesni. Elmondása szerint Oroszországot végzetesen meggyengítette Putyin meggondolatlansága, aki valószínűleg a következő évek viharos eseményei miatt fog meghalni.

Vlagyimir Putyin a gyors győzelem reményében indította meg Ukrajna invázióját, de a vártnál jóval erősebb, szervezettebb ukrán ellenállás, illetve a Nyugat segítsége oda vezetett, hogy a súlyos veszteségek mellett tekintélyét is megtépázták az elhúzódó harcok. Az ukrán védelmi minisztérium nem hivatalos adatai szerint az orosz halottak száma megközelíti a 200 ezret, illetve több mint 17 milliárd font (7000 milliárd forint) értékű felszerelés veszett oda.

Paul Goble, a Szovjetunió és Oroszország elismert szakértője, a CIA, valamint az amerikai külügyminisztérium korábbi tanácsadója a The Sunnak most arról beszélt, „az emberek egyre nyitottabbak arra, hogy Oroszország feldarabolódhat”.

Valószínűleg más lesz, mint a nagy birodalmak szétesése. Kaotikus lesz. Amit az egyik évben látunk majd, az két év múlva már nem ugyanaz lesz

– jelentette ki a szakértő, aki szerint a világ egy „nukleáris Jugoszláviával” áll szemben. „Azt állítom, hogy ezúttal a szétesés időszaka rendezetlenebb, hosszabb és sokkal változatosabb lesz, mint 1991-ben volt” – tette hozzá. Goble hangsúlyozta, el kell kerülni azt a rémisztő helyzetet, amikor egy sor állam tesz szert tömegpusztító fegyverekre.

A szakértő szerint Putyin végzetes hibát követett el Ukrajna lerohanásával, valamint azzal, ahogyan Oroszországot irányította, ugyanis instabillá tette az országot. „Az ukrajnai háború veszélyezteti Putyin azon képességét, hogy ismét hatékonyan irányítsa az országát” – folytatta, hogy szerinte Putyin már nem fogja megélni Oroszország szétesését.

A legvalószínűbb helyzet az, hogy Putyint olyan emberek ölik meg, akik rájönnek, hogy tönkretette az országot

– vélekedett Paul Goble.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin képe egy ház oldalán Moszkvában. Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP)

Rovatok