Index Vakbarát Hírportál

A palesztinok bojkottra szólítanak fel a Marvel izraeli szuperhőse ellen

2023. május 1., hétfő 06:08

Palesztin filmes és művészeti szervezetek az Amerika kapitány: Új világrend bojkottjára szólítanak fel. Ennek oka, hogy a filmben egy izraeli szereplő is lesz. A karakter egy mutáns Moszad-ügynökből lett szuperhős.

Palesztin kulturális szervezetek, köztük színházak és előadóművészeti központok „széles körű bojkottra” szólítanak fel az Amerika Kapitány: Új világrend című filmmel kapcsolatban. A problémát az okozza, hogy a Marvel 2024-es filmjében szerepet kap Sabra, azaz Ruth Bat-Seraph szuperhős, aki Izraelt testesíti meg.

A levélben olyan szervezetek, mint a Palesztin Filmintézet és a Szabadság Színház kritizálják a Marvelt és az anyavállalat Disney-t. 

Cinkosok a palesztinellenes rasszizmusban, az izraeli propagandában és az őslakosok elleni telepes-gyarmati erőszak dicsőítésében

– indokolták.

A Marvel-képregényekben szereplő karakter háttértörténetére utalva, amely többek között az apartheid izraeli kormánynak és a megszálló erőknek való munkát is magában foglalja, az aláírók szerint: a Marvel e rasszista karakter bármilyen formában történő újraélesztésével a palesztinok brutális izraeli elnyomását támogatja.

Csatlakozunk a palesztin filmes és művészeti szervezetek felhívásához, hogy bojkottálják az Amerika Kapitányt. Bármilyen felszínes változtatásokat is eszközöl a Marvel, a karakter palesztinellenes, rasszista története és az apartheid Izrael ábrázolása nem szentesíthető

– mondta Alia Malak, befolyásos BDS-aktivista (Boycott, Divestment and Sanctions). A csoport célja, hogy politikai, gazdasági nyomást gyakoroljanak Izraelre. A nyomásgyakorlással a palesztinok jobb életkörülményeit szeretnék elérni Izraelben – írja a bdsmovement.net.

Rovatok