Index Vakbarát Hírportál

Jobboldali elnököt választott Paraguay

2023. május 1., hétfő 12:13

Santiago Pena, a kormányzó konzervatív Colorado Párt jelöltje nyerte a paraguayi elnökválasztást – közölte vasárnap a dél-amerikai ország választási bizottsága.

A 44 éves politikus a szavazatok 42,8 százalékát szerezte meg a voksok csaknem teljes összeszámlálása után – derült ki a hatósági bejelentésből. Pena, aki korábban pénzügyminiszter volt, a hatóság szerint 15 százalékpontos előnnyel vezetett balközép riválisával, a 60 éves Efraín Alegrével szemben, akit az Autentikus Radikális Liberális Párt (PLRA) támogatott.

Az elmúlt 76 évben a Colorado Párt mindössze egyetlen választást veszített el a dél-amerikai országban, amikor 2008 és 2013 között nem volt hatalmon. Öt évvel ezelőtt Alegre a most leköszönő államfőtől, Mario Abdo Beníteztől kapott ki, aki alkotmányos okokból nem indulhatott újra. Az államfő csak egy ciklusra maradhat tisztségében Paraguayban.

Az országnak csaknem hétmillió lakosa van, és Bolívia mellett az egyetlen olyan ország Dél-Amerikában, amelynek nincs tengerpartja. Fő exportcikke a szója, az elektromos áram és a marhahús.

Az elnök mellett vasárnap újraválasztották a szenátust, a képviselőházat és a kormányzókat is. A választási hatóság szerint úgy tűnik, a Colorado Párt megvédte többségét a parlamentben – adta hírül az MTI.

Rovatok