Index Vakbarát Hírportál

Horthy Miklóst is szóba hozta Dmitrij Medvegyev újabb provokatív írásában

2023. május 2., kedd 14:16

Azt is javasolhatnánk, hogy a németek Adolf Hitler-kitüntetést, az olaszok pedig Benito Mussolini-kitüntetést alapítsanak. Ezekkel a szavakkal kommentálta Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök azt a hírt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök honlapján tegnap megjelent egy petíció, amely szerint Sztyepan Bandera, ellentmondásos ukrán történelmi személyiség nevével fémjelezett kitüntetést akarnak létrehozni Kijevben.

Telegram-csatornáján közzétett bejegyzésében Medvegyev provokatív módon azt javasolja, hogy a múlt más szélsőjobboldali európai vezetőiről, például Francisco Franco spanyol nacionalista vezetőről, Horthy Miklós magyar kormányzóról és Ion Antonescu román diktátorról is nevezzenek el kitüntetést, „hogy tömegesen dicsőítsék az összes európai nácit”.

Az ukrajnai Bandera-kitüntetés létrehozására irányuló petíció 300 aláírója azt javasolja, hogy azzal „az Ukrajna területi integritásának védelmében tanúsított hősiességet és bátorságot” jutalmazzák. Ahhoz azonban, hogy az államfő figyelembe vegye, a petíciónak legalább 25 ezer aláírást kell összegyűjtenie – írja a Tiscali Notizie orosz forrásokra hivatkozva.

Mit kell szégyellni? Ha már dicsőítjük a nácikat, dicsőítsük az összes európai nácit. Úgyis ez most Európa fő ideológiája. Vagy talán ideje lenne létrehozni a Volodimir Zelenszkij-kitüntetést? Sosem lehet tudni

– jegyezte meg az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese.

Medvegyev hétfőn Lengyelországnak és a Nyugatnak üzent

A fő feladatunk egészen más: megsemmisítő vereséget mérni minden ellenségünkre – az ukránokra, az Egyesült Államokra, a NATO talpnyalóira, köztük a mocskos Lengyelországra és a többi nyugati szarházira. Végre vissza kell szereznünk minden földünket. Meg kell védenünk a népünket örökre

– írta Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasa.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, keddi percről percre frissülő cikkünket itt találja.

Rovatok