Index Vakbarát Hírportál

A Kreml ragaszkodik a nyilvános nyomozáshoz az Északi Áramlat ügyében

2023. május 2., kedd 19:47

Dimitrij Peszkov szerint a nyomozásnak nyilvánosnak kell lennie, és az egész világnak meg kell tudnia, kik robbantották fel az Északi Áramlat vezetékeit.

A Kreml az Északi Áramlat elleni szabotázs vizsgálatának felgyorsítását és az eredmények mielőbbi közzétételét követeli. 

Az Északi Áramlat gázvezetéket még tavalyi szeptemberben érte támadás. A robbantások következtében a gázvezeték jelentős károkat szenvedett. A szabotázs Svédország és Dánia felségvizein történt, és mindkét ország azt állítja, hogy a robbanások szándékosak voltak. Az ügyet Svédország és Dánia mellett Németország hatóságai is vizsgálják. 

A dán hatóságok a múlt héten jelentették be, hogy 26 képet készítettek egy orosz hajóról a tavaly szeptember 22-i robbantások helyszíne közelében, mindössze négy nappal azelőtt, hogy a négy csővezetékből három megrepedt – írja a Reuters.

A Kreml szerint ez normális

„Orosz hajók hajóznak a Balti-tengeren, ez normális. Mindenkinek több száz fényképe van orosz hajókról” – reagált a dán hatóságok közlésére Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egy sajtótájékoztatón.

Ragaszkodunk az adatok nyilvánosságra hozatalához. A terrorakció nyomozásának transzparensnek kell lenni, és fel kell gyorsítani. A világnak meg kell ismernie, kik voltak az elkövetők

– tette hozzá Peszkov. 

Rovatok