Index Vakbarát Hírportál

Becsődölhet a Vice

2023. május 2., kedd 09:35

Csődöt jelenthet a Vice médiavállalat. A pár éve még több milliárd dollárt érő, a befektetőket mágnesként vonzó cég jelenleg ott tart, hogy adott esetben senki sem akarja majd megvenni. A csődeljárást bennfentes információk szerint már a következő hetekben megkezdhetik.

A Vice felvásárlása iránt állítólag legalább öt cég érdeklődött, de az idő előrehaladtával egyre nagyobb az esélye, hogy vevő nélkül maradnak. A cég 45 napon belül kerül árverésre.

Csőd esetén a vállalatban legtöbb részvénnyel bíró Fortress Investment Group veheti át a Vice vezetését – írja a The New York TImes.

A szókimondó stílusáról és szélsőséges megnyilvánulásairól ismert Vice olyan médiaóriásokat tudhatott befektetői között, mint a Fox és a Disney, és 2017-ben még 5,7 milliárd dollárt ért. 

2019-ben még 250 millió dolláros adósságfinanszírozást is kapott – többek között Soros Györgytől.

Értéke mára ennek már a töredékét sem üti meg.

A vállalat évek óta próbál nyereséget termelni, de egyre csak veszteségesebb lett.

Kirúgások és felmondások

A Vice a súlyos anyagi gondok miatt az utóbbi időben folyamatos létszámleépítésekre kényszerült.

A cég múlt héten közölte alkalmazottjaival, hogy bezárja a Vice World Newst, a médiaszolgáltató globális tudósításaiért felelős részlegét – további elbocsátásokat eszközölve.

A Vice vezetőségében is komoly változások történtek. Nancy Dubuc, a vállalat korábbi vezérigazgatója közel öt év után idén távozott. Jesse Angelo, a vállalat hír- és szórakoztatóiparért felelős globális elnöke szintén felmondott.

Az 1994-ben még a punk szubkultúra magazinjaként induló magazin az évek során globális médiavállalattá nőtte ki magát, mely a bőkezű adományoknak és befektetéseknek köszönhetően saját filmstúdióval és reklámügynökséggel is rendelkezik.

A tematikai palettájáról a szexuális devianciákat sem nélkülöző portál nagy hangsúlyt fektet az LMBTQ-közösség képviseletére, és előszeretettel népszerűsíti a kábítószer-fogyasztást.

A Vice.com a cég kilátástalan helyzete ellenére működni fog a továbbiakban is. Mint korábban az Indexen beszámoltunk róla, a Buzzfeed hasonló kálvárián ment keresztül, mielőtt bejelentették a megszűnését.

Rovatok