Index Vakbarát Hírportál

Kiakadtak az ukránok, kannibálnak tartják „Putyin csatlósát”

2023. május 3., szerda 05:43

Heves reakciót váltott ki az ukránokból az amerikai Vice Marija Lvova-Belova orosz gyermekjogi biztossal készített interjúja, amelyben az ukránok által „Putyin csatlósaként” említett nő arról beszélt, szerinte nincs semmi rossz abban, hogy a megszállt területekről elhurcolt ukrán gyerekek orosz állampolgárságot kaphatnak.

Marija Lvova-Belova, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa akkor került a hírekbe, amikor a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki ellene. Most a Vice-nak adott interjúban arról beszélt, nem lát semmi rosszat abban, hogy a megszállt területekről elhurcolt ukrán gyerekek orosz állampolgárságot kaphatnak.

Mint mondta, Oroszország nem veszi el a gyermekek ukrán állampolgárságát, egyszerűen csak kiegészíti azt az orosszal. Hozzátette azt is, hogy a genfi egyezmény szerint Oroszországnak joga van evakuálni a gyerekeket olyan területről, ahol életük és egészségük veszélyben van.

„Továbbra is ukrán állampolgársággal rendelkeznek. Nem töröljük el azt. Nem cseréljük le. Kiegészítjük, és lehetőséget adunk nekik (az orosz állampolgárság megszerzésére – a szerk.). Az identitás eltörléséről van szó? Természetesen nem” – magyarázta Lvova-Belova, hozzátéve:

Százszázalékos biztonsággal állíthatom, hogy egycseppnyi politika sem volt a dologban. Csak empátia, csak szeretet. Ezért mondhatom biztosan, hogy nem szégyellem tetteimet.

Kiakadtak az ukránok

Ukrajnában óriási felháborodást keltett a gyermekjogi biztossal készített interjú, Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója Twitter-oldalán fejtette ki véleményét. Posztját egy kérdéssel indította, miszerint: „Miért az Orosz Föderáció a pokol tökéletes mintapéldája?” Mint írta, „Marija Lvova-Belova, akit az ICC háborús (népirtási) bűnök miatt köröz, interjút ad amerikai újságíróknak, ahol »rendkívüli anyai szívéről« beszél, és őszintén meglepődik a vádakon”:

Egyszerűen csak eljöttünk a városaikba, leromboltuk a házaikat, a szemük láttára öltük és csonkítottuk meg szüleiket, távoli régiókba küldtük őket, ahol brutálisan bántalmaztuk és propaganda-előadások hallgatására kényszerítettük őket, és mindezt kiegészítettük… egy második útlevéllel. Hát nem ez a megváltás? Nem az »orosz kegyelemről« van szó? Ez nem az igazságosságról szól? Nincs jogunk megszabadítani őket hamis személyazonosságuktól? Ennél pontosabban nem is lehetne illusztrálni a »kannibál« szó jelentését

– olvasható Podoljak bejegyzésében.

A Telegraf beszámolójában arról ír, a gyermekjogi ombudsmannal készült interjú heves reakciókat váltott ki az internetezőkből is. Voltak, akik csodálkoztak, hogy egy nyugati lap miért készít interjút egy olyan személlyel, akit az egész világ bűnösnek ismer el. Többek szerint Lvova-Belovának nem újságíróknak kellene nyilatkoznia, hanem a rendőrségnek kellene vallomást tennie.

Rovatok