Index Vakbarát Hírportál

Volodimir Zelenszkij: Mi nem támadjuk Putyint!

2023. május 3., szerda 18:29

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tagadta, hogy országa felelős lenne a Kreml elleni állítólagos dróntámadásért, amely Moszkva szerint Vlagyimir Putyin elnök ellen irányult.

Orosz tisztviselők szerint Putyin nem tartózkodott a Kremlben a támadás idején. „Mi nem támadjuk Putyint vagy Moszkvát, mi a saját területünkön harcolunk” – jelentette ki Zelenszkij egy sajtótájékoztatón Helsinkiben, ahol az északi országok vezetőivel való találkozón vesz részt – írja a Deutsche Welle.

Az ukrán elnök felvetette, hogy Oroszország azért rendezte meg a támadást, mert „Putyinnak szüksége van arra, hogy motiválja a népét”, miután a folyamatban lévő háborúban mostanában elmaradtak az orosz győzelmek.

Azt mondta: Kijev egy háborús bíróságra bízza a felelősség megállapítását az állítólagos támadásért.

Az elnöki tanácsadó is megszólalt

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó korábban üzenetet küldött különböző médiumoknak, amelyben azt írta, hogy Kijevnek „semmi köze a Kreml elleni dróntámadásokhoz”.

Podoljak arra figyelmeztetett, hogy Oroszország a támadást arra fogja felhasználni, hogy „igazolja az ukrán városok, a polgári lakosság, az infrastrukturális létesítmények elleni tömeges csapásokat” az elkövetkező napokban – idézte őt az Associated Press.

A Reutersnek hozzátette, hogy a támadás „egyértelműen jelzi egy nagyszabású terrorista provokáció előkészítését Oroszország részéről az elkövetkező napokban”.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is követi, szerdai élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok