Index Vakbarát Hírportál

Meghalt legkevesebb nyolc gyerek és egy biztonsági őr egy belgrádi iskolai lövöldözésben

2023. május 3., szerda 11:20

Meghalt legkevesebb nyolc gyerek és egy biztonsági őr, miután egy hetedikes diák lövöldözni kezdett egy belgrádi általános iskolában szerda reggel. A támadásban több gyerek is megsérült.

A szerbiai belügyminisztérium közleménye szerint a fiatalkorú fiú nem sokkal a tanítás kezdete után vélhetően édesapja pisztolyával lőtt rá a diákokra, a tanárokra és az iskola biztonsági személyzetére.

A sebesülteket ellátták, a kórházi tájékoztatás szerint egyikük még életveszélyes állapotban van.

A rendőrség tájékoztatása szerint a fiatalkorú ámokfutót Belgrádban tartóztatták le − számolt be róla a Sky News.

A lövöldözés indítéka még ismeretlen.

A becslések szerint az 1990-es évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is, Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut. Az iskolai lövöldözések viszont nagyon ritkák az országban.

Minden, amit a belgrádi ámokfutóról tudni lehet

A rendőrök a K. K. monogrammal azonosították a 14 éves lövöldözőt, akit az iskola udvarán fogták el a terrorelhárítók − közölte a szerb rendőrség információra hivatkozva az AP amerikai hírügynökség.

A fiú legalább egy hónapja tervezte a támadást. A 9 milliméteres fegyveren kívül egy kisebb pisztolyt, négy Molotov-koktélt és három feltöltött tárat is vitt az iskolába − írta az MTI.

A rendőrség egy listát is talált az elkövetőnél, ahol azoknak a diákoknak a nevei szerepeltek, akiket lelőni tervezett. Emellett volt nála egy olyan terv is, amelyen az iskola alaprajza és a tantermek elhelyezkedése szerepelt.

A nyomozás során kiderítették, hogy a fiú azért a szerdai napot választotta a gyilkosság elkövetésére, mert az osztályának az első órája történelem volt, és a történelemórák tanterme esik a legközelebb az iskola bejáratához.

Az ámokfutóról keveset tudtak, de alapvetően jó tanulónak, csendesnek és magának valónak jellemezték diáktársai. 

A szerbiai televízióknak az iskola diákjai és a szülők elmondták, hogy nem tudnak róla, hogy a fiú zaklatás áldozata lett volna, és korábban nem mutatta pszichológiai rendellenesség jelét. Ez utóbbit a belgrádi rendőrfőkapitány is megerősítette.

Az RTS szerb televíziónak az egyik szemtanú így nyilatkozott: „Láttam, ahogy a gyerekek sikoltozva rohannak ki az iskolából. A szülők pánikba esve érkeztek.“

Szintén felidézte a lövöldözést a Nova.rs potálnak egy lány, aki testközelből élte át a tragikus eseményt:

Véletlenszerűen lövöldözni kezdett, két tölténytárat tartott a kezében. Lefeküdtem a földre, hogy azt higgye, hogy én is meghaltam.

Az elkövető letartóztatásáról videó is készült, amelyen látható, ahogyan a rendőrök körbeveszik, majd kivezetik a fiút az iskola épületéből.

A rendőrök az elkövető apját is őrizetbe vették. A férfi azt nyilatkozta, hogy több fegyvere is van, mindre rendelkezik engedéllyel, és kombinációs zárral rendelkező széfben tartja őket. Arról viszont nem tudott, hogy a fia is ismeri a kombinációt. A rendőrség tudomása szerint a fiatalkorú elkövető és édesapja gyakran járt lőterekre gyakorolni.

Háromnapos gyász és munkabeszüntetés

Branko Ruzic oktatási miniszter rendkívüli sajtótájékoztatóján közölte, hogy a szerb kormány péntektől vasárnapig háromnapos gyászt hirdet, a szerda délutáni órákat pedig nem tartják meg egyetlen iskolában sem.

A tárcavezető szerint az ilyen támadásokért nagyrészt a filmek, a számítógépes játékok és az úgynevezett nyugati értékek terjedése tehető felelőssé. Mint mondta, fordulatra lesz szükség a szerbiai oktatási rendszerben, hogy az ilyen esetek ne váljanak általánossá Szerbiában.

Az oktatási dolgozókat tömörítő egyik szerbiai szakszervezet teljes munkabeszüntetést jelentett be a következő napokra.

A szakszervezet tagjai szerint a tanárok nincsenek biztonságban és ezt a szerdai eset is bebizonyította. Hiába követelték eddig többször is, hogy az iskolák bejáratánál legyen komolyabb a biztonsági ellenőrzés, eddig ebben az ügyben semmilyen előrelépés nem történt.

Novák Katalin is részvétet nyilvánított

Novák Katalin Magyarország nevében küldte részvétét és együttérzését Alekszandr Vucsics szerb elnöknek és a szerb népnek. 

Imádkozunk az áldozatokért és az elhunytakat gyászoló családokért.

− tette hozzá a magyar államfő hivatalos Facebook-oldalán.

Rovatok