Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Törökország megbízható és kiszámítható tranzitpartner

2023. május 3., szerda 15:27

Orosz mellett a jövőben azeri és török földgáz is érkezhet a Török Áramlaton keresztül Magyarországra.

A május 14-én elnök- és parlamenti választásra készülő Törökországba látogatott Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tárcavezetője. Szijjártó a Medicor orvostechnikai eszközöket fejlesztő és gyártó magyar cég törökországi gyárának átadójára volt hivatalos a török fővárosban, Ankarában, ahol később sajtótájékoztatón is részt vett.

Az MTI beszámolója szerint Szijjártó kijelentette: energetikai kérdésekben Törökország megbízható és kiszámítható tranzitpartnere Magyarországnak, szerinte

Ankara nélkül nem lenne garantálható a biztonságos energiaellátás Magyarországon.

A tárcavezető úgy látja, ma már csak a Fekete-tengeren keresztül lefektetett, Oroszországból Törökországba, majd onnan más európai országokba földgázt szállító Török Áramlat az egyetlen keleti–nyugati irányú, megbízhatóan működő energiaszállítási infrastruktúra egész Európában.

A tárcavezető hozzátette: a jövőben is számítanak Törökország tranzitszerepére, ugyanis

a jövőben elképzelhető, hogy Azerbajdzsántól is vásárol földgázt a magyar kormány, amit szintén ezen a gázvezetéken tudnának bejuttatni az öreg kontinensre,

de számítanak a török földgázra is – utóbbival kapcsolatban a Botas török energiavállalattal folytat tárgyalásokat a magyar kormány.

A két ország energetikai együttműködése kapcsán még emlékeztetett: a Törökország déli részén épülő atomerőműben orosz atomreaktorok fognak működni, amelyeket vélhetően hamarabb üzembe fognak helyezni, mint az új paksi reaktorokat – Szijjártó szerint a török reaktorok működése hasznos tapasztalatokat jelenthet majd Magyarország számára is.

Rovatok