Index Vakbarát Hírportál

Bloomberg: Magyarország beadta a derekát, közelebb kerültünk az uniós pénzekhez

2023. május 3., szerda 11:51

A magyar parlament elfogadta a bíróságok átpolitizáltságának csökkentését célzó jogszabályt, hogy az Európai Unió által a jogállamisággal és a korrupcióval kapcsolatos aggályok miatt zárolt források csaknem felét felszabadítsa.

A törvényhozók megszavazták az igazságszolgáltatás függetlenségét erősítő törvényjavaslatot. A törvényjavaslatot Orbán Viktor miniszterelnök kormánya nyújtotta be, és az Európai Bizottság is áldását adta rá.

A jóváhagyás elősegítheti, hogy Magyarország 13 milliárd euró (4800 milliárd forintos) uniós forrást hívjon le, amely része az ország számára elkülönített 22 milliárd eurós kohéziós pénzalapnak

– mondta Johannes Hahn, az EU költségvetési biztosa április 27-én újságíróknak, számolt be a Bloomberg.

További intézkedésekre van szükség a fennmaradó összeg, valamint a helyreállítási alapból származó 5,8 milliárd euró lehívásához – mondta Hahn. 

Hahn egy nappal korábban Budapesten találkozott Orbán Viktorral és kulcsfontosságú minisztereivel, hogy a blokk fővárosaiban tett körútja keretében megvitassák az uniós pénzeket. A találkozók után nem adott ki nyilatkozatot.

Miről is van szó?

Az igazságügyi törvényjavaslat megerősíti a bíróságok felügyeletét ellátó bírói tanács hatáskörét, korlátozza a kormány jogát, hogy az Alkotmánybírósághoz forduljon, és a beavatkozás elkerülése érdekében automatizálja az ügyek bírók közötti elosztását.

Az igazságügyi reform részét képzi annak a 27 követelésből – úgynevezett szuper –követelményekből álló csomagnak, amelyet Brüsszel a jogállamisággal és a demokratikus normák erodálódásával kapcsolatos, régóta fennálló aggodalmak kezelésére írt elő.

Mint megírtuk, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón az uniós forrásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a tárgyalások folyamatosak, és vannak pénzek, amelyek részben érkeznek.

Rovatok