Index Vakbarát Hírportál

Mozgósították a rendvédelmi erőket Lengyelországban

2023. május 4., csütörtök 13:44

Több tucat rendőrt, tűzoltót, egészségügyi mentőt és katonát mozgósítottak Lengyelországban egy helikopter kényszerleszállását jelző, utólag hamisnak bizonyult riasztás miatt.

A mentőakció azt követően indult, hogy az északkelet-lengyelországi Olsztyn városához közeli településen működő, leszállóval rendelkező panzióba telefonos hívás érkezett, amely egy helikopter kényszerleszállását jelezte, majd megszakadt.

Az erdős, tavas térségbe ezt követően több tucat tűzoltót és rendőrt vezényeltek ki két drónnal.

Segítségükre a légi mentőszolgálat helikoptere, valamint a haditengerészet éjjellátó kamerával felszerelt helikoptere is megérkezett. A rendvédelmisek átkutatták a környéket, ezzel egy időben a rendőrség megállapította azt a telefonszámot, amelyről a riasztó hívás érkezett – írja az MTI. 

Egy kamasz tréfája

Mint kiderült, a hívást az Olsztyntól mintegy kétszáz kilométeres távolságban fekvő Gdynia balti-tengeri városból három 10–14 éves fiú kezdeményezte, akik tréfának szánták a riasztást. Az ügyet az olsztyni rendőrség vizsgálja. A lengyel jog szerint a felnőttek által kezdeményezett hamis riasztásért hat hónaptól nyolc évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A kiskorúakat viszont külön bíróság elé idézik, szüleikkel pedig kifizettethetik a mentőakció költségeit.

Rovatok