Index Vakbarát Hírportál

Kiakadt az angol kormány a nemváltoztatást egyszerűsítő skót javaslatra

2023. május 4., csütörtök 17:20

Az Egyesült Királyság kormánya hivatalosan értesítette a skót legfelsőbb bíróságot arról, hogy megtámadja a skót kormánynak a nemek közötti egyenlőségről szóló törvényjavaslat blokkolásának megszüntetésére irányuló jogi kérelmet.

Januárban Alister Jack skót miniszter egy végzéssel megvétózta a skót parlament nemek elismeréséről szóló (skóciai) reformtörvényét. A skót kormány a múlt hónapban bejelentette, hogy bíróságon kívánja megtámadni a vétót.

Az Egyesült Királyság kormánya határozottan meg fogja védeni az államtitkár azon döntését, hogy megakadályozza a skót kormány nemi elismerésről szóló javaslatának törvénybe iktatását

– fogalmazott az Egyesült Királyság kormányának szóvivője.

Az angol kormány szerint „egyértelmű, hogy a javasolt jogszabály hátrányosan érintené a fenntartott ügyeket, beleértve a Nagy-Britanniára vonatkozó, az egész Nagy-Britanniára kiterjedő egyenlőségi védelemre vonatkozó törvények működését is”.

Az ellentmondásos törvényjavaslatot az skót parlament nem sokkal karácsony előtt fogadta el. Célja, hogy egyszerűsítse a transz emberek számára a nemváltoztatás folyamatát – írja a Sky News.

Nem lenne szükség diagnózisra vagy orvosi szakvéleményre, és három hónapra csökkenne az az időszak, amely alatt a felnőtt kérelmezőknek a megszerzett nemükben kell élniük.

A 16 és 17 éveseknek, akik nemi elismerési bizonyítványt kérnek, legalább hat hónapig a megszerzett nemükben kellene élniük. A kritikusok szerint ez aláássa a nők jogait és az egynemű tereket.

Az év elején alkotmányos vitává vált, amikor az Egyesült Királyság kormánya példátlan módon a Skócia-törvény 35. szakaszát alkalmazva megvétózta, hogy a törvényjavaslat megkapja a királyi jóváhagyást és törvényerőre emelkedjen.

A szóvivő szerint a törvényjavaslat ütközik az egész Egyesült Királyságra vonatkozó egyenlőségi törvényekkel, és a nemek elismerésének eltérő rendszerei a határtól északra és délre „jelentős bonyodalmakat” okoznának.

A törvényjavaslat vitatott kérdés volt az Skót Nemzeti Párton belül is.

Rovatok