Index Vakbarát Hírportál

Enyhül Ferenc pápa és Kirill pátriárka viszonya?

2023. május 5., péntek 19:58

Az ukrajnai háború kitörése óta feszültté vált a pápa és a moszkvai pátriárka viszonya. Jól példázza a feszültséget, hogy Ferenc pápa azt kérte Kirilltől: ne váljon Putyin ölebévé. Most elképzelhető, hogy fordulat várható a két egyház viszonyában.

Ferenc pápa a Szent Péter téren tartott általános audiencia végén üdvözölte Antonij Volokolamszki metropolitát, a moszkvai patriarchátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának vezetőjét. A katolikus egyház feje megcsókolta a püspöki keresztet, ahogyan azt az ortodox papsággal történő találkozások alkalmával szokta. Egy teljes percig beszélgettek, a metropolita pedig ajándékot adott át Ferenc pápának. Egy olyan medált, amit az ortodox egyházak vezetői szoktak viselni – írta a bernardina.it.

A találkozás előestéjén az orosz metropolita ellátogatott a Kúriára, és találkozott a Keleti Egyházak Dikasztériumának új prefektusával, Claudio Gugerotti püspökkel. A Moszkvai Patriarchátus ebből az alkalomból kiadott közleménye szerint „Őszentsége Kirill moszkvai és egész Oroszországi pátriárka áldásával a főosztályvezető május 1-jén rövid munkalátogatásra érkezett Olaszországba”.

Az ukrajnai háború miatt romlott meg a viszony

Az ukrajnai háború miatt feszült viszony alakult ki Moszkva és a Vatikán között. A találkozó azonban a szakértők szerint arra utal, hogy a feszültség enyhülésnek indult. 

A kapcsolatok igazán 2022 tavaszán romlottak meg, amikor Ferenc pápa bírálta Kirill pátriárka hozzáállását az orosz–ukrán háborúhoz, mondván: nem szabad Putyin elnök ölebévé válnia.

Magyarországi vonatkozása is van a közeledésnek

Ferenc pápa magyarországi látogatása során zárt körben találkozott Hilarion magyarországi metropolitával, a moszkvai patriarchátus korábbi „külügyminiszterével”. Hilarion az ukrajnai háború kitörése után érkezett Budapestre, mert a háború miatt, a különböző szankciók nyomán beszűkült a metropolita korábban meglévő mozgástere. Hilarion metropolitának köszönhető Ferenc pápa és Kirill pátriárka 2016-os kubai történelmi találkozója. 1054 óta először találkozott a két egyház vezetője.

A Magyarországról Rómába visszatérő repülőgépen adott interjúban Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy fenn kell tartani a kapcsolatokat az orosz ortodox egyházzal, annak ellenére, hogy milyen álláspontot képvisel az ukrajnai háború tekintetében a moszkvai patriarkátus.

Kezet kell nyújtanunk mindenkinek

– mondta a pápa. Az egyházfő arról is beszélt, hogy a háború kitörése óta csak egyszer beszélt Kirill pátriárkával. A moszkvai pátriárkával tervezett jeruzsálemi találkozót lemondták, de Ferenc pápa bízik abban, hogy ha eljön az ideje, sor kerül rá.

Rovatok