Index Vakbarát Hírportál

A Fülöp-szigetek új támaszpontjairól nem lehet támadást indítani Kína ellen

2023. május 5., péntek 07:21

A Fülöp-szigeteken létesített, az amerikai katonák által is használható újabb támaszpontokat az Egyesült Államok nem fogja Kína vagy bármely más ország elleni támadásra igénybe venni – szögezte le csütörtökön a Fülöp-szigeteki elnök az Egyesült Államokban.

Ifjabb Ferdinand Marcos Washingtonban, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában elmondott beszédében kiemelte, az Egyesült Államok soha nem is beszélt Manilának esetleges hadműveletekről – adta hírül az MTI.

Aláhúzta: Washington és Manila teljes mértékben egyetértenek az ügyben, és a Fehér Ház tisztában van a Fülöp-szigetek ezzel kapcsolatos aggodalmaival.

Hozzátette, hogy az új bázisokon állomásozó katonákat elsősorban természeti katasztrófák esetén fogják bevetni, feladatuk pedig a helyi hatóságok és a katasztrófavédelem támogatása lesz.

Elmondta, hogy bár eredetileg is ez volt a cél, a Tajvani-szorosban kialakult feszültség miatt a bázisok „kiemelt fontosságot kaptak”.

A Fülöp-szigetek célja, hogy mindenki barátja legyen és ne váljon senki ellenségévé – jelentette ki csütörtökön Marcos, aki egyesült államokbeli látogatása során nem tartott közös sajtókonferenciát Joe Biden amerikai elnökkel.

A látogatáskor a felek a gazdasági és védelmi kapcsolatok erősítésében egyeztek meg.

Manila áprilisban jelentette be annak a négy új amerikai katonai támaszpontnak a helyszínét a szigetországban – egyebek között a Tajvani-szoros közelében –, ahol rotációs rendszerben, határozatlan ideig amerikai erők állomásoznak majd.

A bejelentés ellen Peking azonnal tiltakozott, azt vetve Manila és Washington szemére, hogy a lépéssel csak növelik a térségben lévő feszültséget.

Rovatok