Index Vakbarát Hírportál

Váratlan bejelentést tett a kanadai kormányfő

2023. május 5., péntek 08:37

Justin Trudeau kanadai kormányfő a Liberális Párt csütörtöki pártkongresszusán ígéretet tett rá, hogy indul a két év múlva esedékes következő választásokon.

Justin Trudeau az öt év után először személyes részvétellel megrendezett kongresszuson szólt a mintegy 3500 liberális küldötthöz. Beszédében megtiszteltetésnek nevezte, hogy vezetheti a párt választási küzdelmét, és folytathatja „egy jobb jövő építését”.

Trudeau politikai pályafutása alatt eddig három választást nyert meg, több mint hét éve miniszterelnök.

Ugyanakkor politikai ellenlábasa, a konzervatívokat vezető Pierre Poilievre is nagy támogatottságnak örvend a közvélemény-kutatások szerint, különösen az utóbbi időben a növekvő infláció és a lakáshiány miatt. Trudeau politikáját bírálva Poilievre többször is hangsúlyozta, hogy már túl hosszú ideig volt kormányfő.

Az Angus Reid Intézet márciusi közvélemény-kutatása szerint a kormányfő támogatottsága 37 százalékos, 2021 szeptembere óta a legalacsonyabb, és a kanadaiak mintegy 57 százaléka elégedetlen Trudeau-val.

Más felmérések viszont azt jelzik, hogy a konzervatívok nem tudnak előnyhöz jutni a nagyobb városokban, és programjukkal nem tudnak elég fiatalt és nőt megszólítani. Trudeau a kongresszuson hangsúlyozta: „Mi fel akarjuk építeni a dolgokat, míg Pierre Poilievre és az ő törtető Konzervatív Pártja le akarja rombolni azokat.”

Az MTI beszámolója szerint Trudeau kisebbségi kabinetje 2025 őszéig vezetheti az országot, hacsak a kormányfő hamarabb ki nem írja a választásokat.

Rovatok