Index Vakbarát Hírportál

Felmentését kérte az Orbán Viktort élesen kritizáló miniszter

2023. május 5., péntek 17:15

Rastislav Kácer felmentését kérte a külügyminiszteri posztról Zuzana Caputová államfőtől. Az erről szóló hivatalos levelet még nem küldte el az elnöki hivatalba – közölte a TASR szlovák hírügynökséggel Martin Strizinec elnöki szóvivő.

Rastislav Kácer megbízott külügyminiszter ma hivatalos külföldi útjáról elküldte Zuzana Caputová államfőnek annak a levélnek a fénymásolatát, amelyben felmentését kéri a külügyminiszteri posztról” – mondta a szóvivő. A hivatalos levél még nem jutott el az elnöki hivatalhoz, jelentette a bumm.sk.

Eduard Heger kormányától tavaly decemberben vonta meg a bizalmat a parlament, az államfő ideiglenes megbízást adott a kabinetnek az előrehozott választásig.

Azóta már távozott a kormányból Vladimír Lengvarsky egészségügyi miniszter és Igor Matovic pénzügyminiszter. Samuel Vlcan agrárminiszter is távban van – írta meg a Magyar Hét.

A tárcavezető az év elején az aktuality.sk hírportálnak adott interjút, amelyben Magyarország és Orbán Viktor is szóba került. Kácer azt mondta, Magyarországon a kormányfő az orosz propagandát képviseli, szerinte ennek ellenére sem sikerül megváltoztatni a magyar közvélemény gondolkodását a háborúról.

„Az én személyes szempontjaim szerint Magyarország nem nyugati típusú demokrácia. Én ezt így látom, és nagyon sajnálom, de ez az egyetlen ország az Európai Unióban, amely nem teljes értékű nyugati típusú demokrácia. Az Európai Parlament és az Európai Bizottság többségi véleménye is ezt tükrözi. Ezzel azok a kollégáim is egyetértenek, akikkel beszélgetek” – jegyezte meg Kácer.

„Orbán Viktor mindent megtett, hogy úgy tűnjön, mintha a V4-ek valamiféle megbonthatatlan blokk lenne, de ez soha nem így volt. Ritkán képviseltünk azonos álláspontot minden kérdésben, igazából nem tudom, hogy volt-e valaha is ilyen” – mondta Kácer, aki szerint Magyarországon rengeteg támadás éri őt a jobboldali sajtó részéről.

„Még Soros György is megirigyelhetné a népszerűségemet a magyar médiában” – fűzte hozzá ironikusan a politikus.

Rovatok