Index Vakbarát Hírportál

Lefegyverezzük az országot – ígérte meg az elnök a szerbiai vérengzések után

2023. május 5., péntek 21:29

Szerbia elnöke „teljes lefegyverzést" ígért, miután 48 órán belül másodszor is tömeges lövöldözés történt az országban.

Aleksandar Vucsics számos új, szigorú fegyverellenőrzési intézkedést jelentett be, ígérete szerint például gyakrabban fogják ellenőrizni a fegyvertulajdonosok hátterét.

Csütörtök késő este legalább nyolcan meghaltak, további tizenhárman pedig megsebesültek, amikor egy férfi automata fegyverből rálőtt az emberekre a Belgrád melletti Mladenovácon. A rendőrség nem sokkal később letartóztatta az elkövetőt.

A vérontás két nappal azt követően történt, hogy egy belgrádi általános iskolában egy hetedikes diák lelőtte nyolc társát és az iskolaőrt, illetve megsebesített további hat tanulót és egy tanárt.

A második lövöldözés után tartott rendkívüli sajtótájékoztatón Vucsics elnök bejelentette, hogy az ország lefegyverzését szorgalmazza, miközben a legutóbbi akciót terrortámadásnak minősítette.

Szerbiában az egyik legmagasabb a fegyvertartási arány a világon, és Vucsics azt mondta, hogy nem adnak ki új fegyvertartási engedélyeket – írja a BBC.

Minden téren jön a szigorítás

Azt is bejelentette, hogy a lőfegyverek illegális birtoklásáért járó büntetési tételeket megduplázzák. A fegyverek, például kések birtoklásáért kiszabott büntetéseket is szigorítják.

A fegyvertulajdonosokat gyakrabban vetik alá pszichiátriai és pszichológiai vizsgálatoknak, valamint eseti drogteszteket is el kell végezniük – sorolta.

„A kormány még pénteken elfogadja a határozatot, amellyel arra utasítja a Belügyminisztériumot, hogy sürgősségi eljárásban készítse elő a fegyverről és lőszerről szóló törvény módosítási tervezetét. E módosítás mentén szigorúbbá válnának a rövid lőfegyverek tartásának és viselésének a feltételei” – hangsúlyozta az elnök, írja a Magyar Szó.

(Borítókép: Gyertyát gyújtanak a kilenc halálos áldozatot követelő iskolai lövöldözés áldozataira emlékezve Belgrádban 2023. május 4-én. Fotó: Milos Miskov / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok