Index Vakbarát Hírportál

Markus Söder: Németországnak határrendészetre van szüksége

2023. május 6., szombat 18:40

Menekültügyi csúcstalálkozót tartanak május 10-én a kancellári hivatalban, ahol a szövetségi kormány és a tartományi kormányfők arról fognak tárgyalni, hogy miként oszthatnák meg egymás között a menekültek befogadásának költségeit. A csúcstalálkozó előtt azonban Bajorország miniszterelnöke több témában is felszólalt a szombati pártkongresszuson.

A csúcstalálkozó előtt, a szombati pártkongresszuson Markus Söder, Bajorország miniszterelnöke világossá tette: „A szövetségi kormánynak meg kell állítania az illegális bevándorlást” – számolt be a Bild.

Ha ez nem sikerül, akkor Németországban is szükség lesz határrendőrségre. Bajorország legyen a példa

– jelentette ki a miniszterelnök, aki emlékeztetett, hogy amikor öt évvel ezelőtt létrehozták a bajor határrendőrséget, az nagy felháborodást keltett. De öt év alatt 80 ezer körözött személyt kaptak el, köztük autó-és kábítószercsempészeket.

Markus Söder szerint Robert Habeck gazdasági miniszternek el kell bocsátania Patrick Graichen energiaügyekért felelős minisztert. A bajor miniszterelnök úgy véli, a Graichen körül kialakult botrány „nem más, mint zöldkorrupció”.

A pártkongresszuson Söder az atomerőművek leállítását óriási hibának nevezte, hiszen szerinte ezt a zöldek nem a közjó érdekében, hanem ideológiai szempontból teszik. „A zöldek nem törődnek a klímával, ahogy azt a széntüzelésű erőművek használata is mutatja” – tette hozzá.

Bajorországban október 8-án választanak új tartományi parlamentet. Markus Söder hangsúlyozta, hogy a szövetséget a következő törvényhozási időszakban is folytatni akarja. Egy esetleges koalíciót a zöldekkel viszont egyértelműen kizárt. „Ezek a zöldek nem illenek Bajorországhoz, ezért nem akarjuk őket a tartományi kormányban” – jelentette ki a bajor miniszterelnök.

A Politico beszámolója szerint az energiaügyekért felelős miniszterről nemrég kiderült, hogy tagja volt a német energiaügynökség, a Dena új vezetőjének kiválasztására létrehozott háromtagú bizottságnak, és elmulasztotta bejelenteni az összeférhetetlenséget: a kiválasztott jelölt, Michael Schäfer volt zöldtörvényhozó és energetikai tanácsadó volt Graichen esküvői tanúja.

Rovatok