Index Vakbarát Hírportál

Házba csapódtak egy MiG–21-es vadászgép roncsai Indiában, többen meghaltak

2023. május 8., hétfő 16:23

Három ember meghalt hétfőn, amikor egy orosz gyártmányú MIG–21-es katonai repülőgép roncsai eltaláltak egy házat a nyugat-indiai Rádzsasztán államban.

A Deutsche Welle közölte: az Indiai Légierő (IAF) közleményében azt írta, hogy a gép „rutinszerű műveleti kiképzésre” szállt fel egy közeli bázisról.

„A felszállás után nem sokkal a pilóta vészhelyzetet tapasztalt a fedélzeten, amelyet követően végigment a megfelelő eljárásokon, hogy úrrá legyen a szorult helyzeten. Miután ez nem sikerült, katapultált, eközben könnyebb sérüléseket szenvedett. A repülőgép roncsai egy házra zuhantak, a baleset rendkívül sajnálatos módon három emberéletet követelt” – közölte a légierő.

Az IAF arról is írt, hogy vizsgálat indult a baleset okának kiderítésére. Az ország légiereje évtizedeken át támaszkodott a MiG–21-esekre. Az első példányokat 1963-ban szerezték be a Szovjetuniótól, majd az évek során több későbbi változat is csatlakozott a flottához.

Az indiai pilóták az elmúlt években sokszor panaszkodtak az elavult technológiára, a gépre pedig ráragasztották a nem túl hízelgő repülő koporsó becenevet.

Tavaly júliusban két pilóta vesztette életét, amikor kétüléses MiG–21-es kiképzőgépük lezuhant Indiában. Az országban ez volt a hatodik MiG–21-es baleset 2021 januárja óta, ezekben összesen öt pilóta vesztette életét – írja a DW.

(Borítókép: Az Indiai Légierő egy MiG–21-es katonai repülőgépe 2019. február 20-án. Fotó: Manjunath Kiran / AFP)

Rovatok